Hamis túrógombóc rengeteg citrommal – Kölesből készül az édes desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mivel a kölesnek teljesen semleges íze van, könnyedén lehet ízesíteni, tökéletes túróhelyettesítő bármilyen desszertről legyen is szó.
Bár elsősorban vegánoknak és tejallergiásoknak szól a hamis túrógombóc receptje, bátran ajánlom mindenkinek, nálunk az egész családban hatalmas sikert aratott. Eddig elképzelhetetlen volt számomra, hogy a kölesből készült gombóc íze bármennyire is hasonlítson a túróra, mégis így történt. Mind ízben, mind állagban hozza azt, amit egy jó túrógombóctól elvárunk.
A köles semleges íze tökéletesen alkalmas arra, hogy édes irányba vigyük, a citromtól és a cukortól lesz a túróhoz hasonló. Ebben a receptben nem számít, hogy a kölest mennyire főzzük szét, sőt, nem baj, ha picit krémes lesz. Én az egyszerűség kedvéért konyhakész kölest használtam, ami 10 perc alatt elkészült, utána pedig már csak sűrűre kellett főznöm a többi alapanyaggal.
Tehéntej helyett kókuszitallal készítettem a kölesgolyót, de valószínűleg mandulával és rizzsel is ugyanolyan jól működik. A kókusz íze nem dominál a gombócban, inkább csak a tökéletes állag elérésében van jelentősége.
Hamis túrógombóc
Hozzávalók 30 darabhoz
- 250 gramm köles
- 350 milliliter kókuszital
- 1 nagyobb darab citrom (kezeletlen)
- 70 gramm búzadara
- 6 evőkanál barna cukor
- 15 dekagramm zsemlemorzsa
- olaj (pirításhoz)
Elkészítés:
A kölest a csomagoláson írtak szerint főzzük meg. Én konyhakész kölest használtam, de a simát főzés előtt érdemes beáztatni 1 órára.
Ha a köles elkészült, szűrjük le, majd a kókuszitallal, a citrom levével és reszelt héjával, a búzadarával és a cukorral együtt tegyük fel főni. Folyamatosan kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik, kb. 5-10 perc alatt készül el, nem baj, ha szétfő a köles.
Ha kész, vegyük le a tűzről, majd hűtsük ki teljesen a masszát.
Míg hűl a massza, egy kevés olajon pirítsuk aranyszínűre a zsemlemorzsát.
A masszából formázzunk tetszőleges méretű golyókat, majd hempergessük meg őket a zsemlemorzsában.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors