Gyönyörű francia almás pite omlós tésztából: a tetejére szeletekben kerül a gyümölcs
Ez a francia almás pite omlós vajas gyúrt tésztából készül, és a tetejére fahéjas cukor kíséretében sül rá a gyümölcs.
Almaszószt készíteni a világ egyik legegyszerűbb dolga, se időben, se munkában nem sok, ráadásul alig kell hozzá valami. Attól függően, hogy mire szeretnéd használni, édesítheted fahéjjal és cukorral, de ha bébiételnek szánnád, hagyd ki belőle az ízesítőket.
Az édes, fahéjas almapürét magában is kanalazhatod, de süti tésztájába is teheted, leválthatod vele a tojást vagy a nedves hozzávalók egy részét, olaj, vaj helyett is alkalmazható. A tésztát sokkal szaftosabban tartja, de az ízében is érezteti magát.
Ha nagyobb adagot készítesz, érdemes dunsztolni a befőttesüvegeket, mert az almaszósz csak 10 napig áll el a hűtőben.
Az almákat hámozzuk meg, majd kockázzuk össze.
Tegyük egy lábasba a vízzel és a fahéjrúddal együtt, forrásig melegítsük, majd vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük 15 percig.
Vegyük le a tűzről, majd szedjük ki belőle a fahéjrudat. Krumplinyomóval pürésítsük, ha darabosabb, botmixerrel, ha selymesebb pürét szeretnénk.
Az alma édességétől függően kezdjük el adagolni a cukrot, 1-2 evőkanalanként adjuk hozzá, állítsuk be az ízeket. A végén keverjük bele a citromlevet.
Tegyük vissza a tűzre, 5 percig még gyöngyözve főzzük.
Még forrón adagoljuk befőttesüvegekbe, de rögtön kínálhatjuk is.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu