Könnyű, puha bagel házilag – A jó tésztának egy titka van
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Lyukas közepű, kissé édeskés, ruganyos tésztájú pékáru, amiért megőrülnek az amerikaiak.
Állítólag az első bagelt 1683-ban egy bécsi pékségben sütötték a lengyel királynak ajánlva, a lyukas közepű pékáru mégis Amerikában lett nagy kedvenc, köszönhetően a zsidó bevándorlóknak, akik magukkal vitték a receptet.
Mitől olyan különleges a bagel?
Jellegzetes formája mellett sűrű állagú, nem morzsálódó, mégis könnyű tésztája miatt is könnyen rászokik az ember. A bagel textúrájára gyakran azt mondják, olyan, mint a perec és a kalács keveréke. A külső réteg a perecre hasonlít, belül pedig a kalács foszlóssága érezhető. A leggyakrabban fehér lisztből készítenek bagelt, de nyugodtan ki lehet próbálni teljes kiőrlésűből is. A bagel tetejét érdemes bőven megszórni magvakkal, többnyire mákot, szezámmagot, zabpelyhet, jégcukrot vagy reszelt sajtot tesznek rá, de magát a tésztát is ízesíthetjük.
A tészta különleges textúrájáért az előfőzés felelős. Amikor bagel készítésére adjuk a fejünket, fontos, hogy cukrozott, forró vízben 1 perces fürdőt vegyen a tészta, utána mehet csak a sütőbe. Ettől a fürdőtől lesz a tészta állaga tökéletes.
Bagel
Hozzávalók 8 darabhoz
Bagel:
- 50 dekagramm liszt
- 1 csomag száraz élesztő (7 gramm)
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál só
- 5 dekagramm vaj
- langyos tej
- 1 darab tojás
Főzéshez:
- 3 deciliter víz
- 5 dekagramm barna cukor
Tetejére:
- 1 darab tojás
- mák
- szezámmag
- jégcukor
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a barna cukrot, a száraz élesztőt, a tojást és annyi langyos tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Az olvasztott vajat a tésztára locsoljuk, hólyagosra dagasztjuk, konyharuha alatt 1 órát pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 6-8 egyforma darabra vágjuk, azokat külön gömbölygetjük, kisodorjuk, majd a két végüket összefogjuk, összenyomjuk, hogy karika legyen belőlük, és legalább 30 percig pihentetjük.
A vizet és a cukrot felforraljuk, majd szűrőlapát segítségével a bageleket oldalanként 30 másodpercig belemártjuk a forró vízbe. Ezután lecsepegtetjük őket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, tojással megkenjük, majd megszórjuk mákkal, szezámmaggal, végül 180 fokos légkeveréses sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Fotó: Getty Images