Sütés nélküli házi bounty: csak csoki és kókusz kell hozzá
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Arra már elég régóta rájöttem, hogy a főzés lehet meditatív tevékenység, gombócot tölteni meg kenyeret dagasztani, sőt, kalácsot fonni is kifejezetten megnyugtató dolog, de hogy vannak olyan ételek, amik kifejezetten hatással vannak a hangulatunkra, azt nem hittem.
Janits-Szabó Virág Örömfőzés című könyvében a receptek nem fogások szerint szerveződnek, hanem az alapján, milyen hatással vannak ránk, nyugtatóak vagy serkentőek, ébresztő vagy altató hatásúak.
Ehhez képest szerencsére maguk az ételek általában mind egyszerűek és könnyen elkészíthetőek, de ötletesek, és már a tudat is jó érzés, ha egy répakrémlevest úgy készítünk el, hogy közben mindenféle gyógyhatásairól ábrándozunk.
10 perc alatt, nagy mennyiségben, mosogatnivaló nélkül
Először ezt a házi kókuszos édességreceptet próbáltam ki a könyvből, mert tényleg nem több, mint tíz perc vele a munka, alig termel mosogatnivaló edényeket és nagy mennyiségben előállítható. Külön klassz benne, hogy nagyon kevés cukrot tartalmaz, voltaképp csak annyit, amennyi a csokoládéban eredendően megtalálható.
Annyit módosítottam a recepten, hogy rizstejszín helyett kókuszkrémmel készítettem, hogy még erősebb legyen a kókuszíz, és kicsit az arányokon is módosítottam.
Házi bounty
Hozzávalók 12 adaghoz
Kókuszkrém
- 200 gramm kókuszreszelék
- 150 gramm kókuszkrém
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál vaj
Csokoládébevonat
- 150 gramm étcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
- opcionális kókuszcsipsz a tetejére
Elkészítés:
A kókuszkrémet, a vajat és a mézet összemelegítjük, és elkeverjük a kókusszal. Egy szögletes tál vagy tepsi aljába öntjük, belenyomkodjuk, letakarjuk és a hűtőbe tesszük. A csokoládét lassan, gőz fölött felolvasztjuk a vajjal együtt, és a lehűlt kókuszkrémre öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, megszórjuk kókuszcsipsszel, és visszatesszük a hűtőbe.
Fotók: Ács Bori/Sóbors