Így lesz tökéletes a franciák kedvence, a croissant: a péksüti a fagyasztást is jól bírja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A finomság elkészítésével bőven lesz munka, mégis érdemes nagyobb adagban gyártani, mivel a tészta bírja a fagyasztást.
A croissant az egyik legkedveltebb péksütemény, a világ minden táján ismerik és szeretik. A vajas tésztás finomság sokféle változatban készülhet, kerülhet bele édes töltelék, mondjuk csokoládé, vagy sós, akár sajt és sonka, de a kiflik tetejét is izgalmasabbá lehet tenni, ha mandulapehellyel vagy durvára vágott dióval szórod meg.
Így fagyaszd a tésztát!
A kifliket kétféle módon is le lehet fagyasztani, sütés előtt és után. Ha a kifliket feltekerted, csomagold be és tedd a fagyóba, de sütés után, kihűlve is elteheted a mélyhűtőbe. Ha kisült állapotában fagyasztod, akkor fogyasztás előtt olvaszd ki a tésztát, majd 180 fokosra előmelegített sütőben, 3-4 perc alatt melegítsd át a croissant-t.
Házi croissant
Hozzávalók 12 darabhoz
- 500 gramm finomliszt
- 1 csipet só
- 50 gramm cukor
- 1 tasak instant szárított élesztő
- 300 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 300 milliliter víz (hideg)
- olaj szükség szerint
Elkészítés:
Az instant élesztőt keverjük el a hideg vízben (az élesztőt nem kell felfuttatni!).
A lisztet szitáljuk keverőtálba, keverjük hozzá a sót, cukrot, majd az élesztős vizet és gyúrjunk belőle tésztát. A begyúrt tésztából formáljunk cipót és csomagoljuk olajozott folpackba, majd tegyük a hűtőbe 2-3 órát pihenni.
A vajat tegyük 2 réteg sütőpapír közé és nyújtsuk ki nyújtófával (20x15 centiméteresre), majd a sütőpapírral együtt tegyük hűtőbe 2-3 órára.
A pihentetés után a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki (20x40 centiméteresre), majd a tészta közepére helyezzük rá a vajat (sütőpapír nélkül) és fedjük be a tésztával. Először a tészta jobb oldalát hajtsuk rá a vajra úgy, hogy a vaj felét befedje, majd a bal oldala következik, úgy hajtsuk, hogy a vaj másik felét lefedje (a két tésztarétegnek középen kell találkoznia). Utána a tésztát felülről hajtsuk le a közepéig, majd alulról szintén a közepéig. A hajtogatott tésztát csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe 30 percet pihenni.
A pihentetés után a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd ezúttal vaj nélkül ismételjük meg a hajtogatást. A tésztát csomagoljuk folpackba és tegyük éjszakára hűtőbe, másnap fogunk csak újra dolgozni vele.
Másnap a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki (körülbelül 60x30 centiméter), a széleit vágjuk le, majd hosszában vágjuk ketté. A felvágott, egyforma csíkokból vágjunk 6-8 kisebb, egyforma méretű háromszöget.
A háromszögek végeit kicsit húzzuk meg, majd a háromszög alapjától indulva tekerjük fel a tésztát, kicsit hajlítsuk befelé a széleit, hogy meglegyen a kifli formája.
A kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire (hagyjunk helyet köztük), fedjük le beolajozott folpackkal, majd pihentessük 2-3 órát sütés előtt.
A pihentetés után a kifliket kenjük meg a felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és 15-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images