Méz és cukor helyett: így készíts házi datolyaszirupot
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy természetesebb és táplálóbb cukoralternatíva, amit házilag is egyszerű elkészíteni.
Nem, ez a megoldás most nem a fogyókúráról szól, hiszen a datolyában is rengeteg a cukor. Mégis sok előnye van a cukorral szemben: nagyon sok benne a rost, az ásványi anyag és a vitamin, ami a cukorban egyáltalán nincs. Mindemellett vagy mindezek felett nem egyszerűen csak édesít, de egy olyan gyümölcsös mellékízt ad az ételnek, ami szinte bármin sokat dob.
Eredetileg sült müzlik, azaz granolák édesítéséhez használtam, azóta viszont kevert süteményekhez, muffinhoz is, szuperül működik. Ezen kívül nagyon jót tesz egy löttyintésnyi bármilyen palacsintának, joghurtnak, zabkásának és így tovább.
A legjobb, ha igazi, nagy szemű, puha datolyát szerzünk hozzá, ez az, amit dobozban lehet kapni. Szárazabb fajtából is el lehet készíteni, de ebben az esetben főzés előtt érdemes beáztatni meleg vízbe egy éjszakára.
Házi datolyaszirup
Hozzávalók 2 decihez
- 500 gramm puha datolya
- 1 liter víz
Elkészítés:
A datolyát kimagozzuk, feldaraboljuk, és ha száraz, meleg vízben áztatjuk egy éjszakát.
Ha puha, feltesszük főni a vízzel, és nagyon alacsony lángon egy órán keresztül főzzük. Leturmixoljuk, majd egy szűrőn átpasszírozzuk.
Tiszta üvegben a hűtőben hetekig eláll.
Fotók: Ács Bori/Sóbors