Házi francia krémes: a régi kedvenc leveles tésztából is elkészülhet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A krémes sütemények a cukrászdák legnagyobb kedvencei, egy szelet francia krémesnek senki sem tud ellenállni.
Bármennyire is rajongunk a francia krémesért, csak félve merünk eljátszani a gondolattal, hogy a finom sütit otthon készítsük el. Nem állítom, hogy egyszerű az összeállítása, főleg akkor, ha a leveles tésztát is mi magunk gyúrjuk, de ha például bolti levelessel készítjük, sokkal gyorsabb és kényelmesebb a desszert előállítása, a végeredmény pedig csodálatos lesz.
A francia krémes híres, roppanós tetejének a kialakítása a legnehezebb a süti készítésénél, én két variációt javaslok: az egyiket lejjebb megtaláljátok, de ha egyszerűbb megoldást szeretnétek, akkor simán porcukorral szórjátok meg a házi krémes tetejét.
A francia krémes készítésénél fontos, hogy tálalás előtt hűtőben pihenjen pár órát a süti, akár egy nappal előre is elkészíthetjük, úgy biztosan megpuhulnak a lapok. Ha pedig még egyszerűbb megoldással szeretnétek elkészíteni a töltelékben gazdag sütit, akkor vajas, téglalap alakú kekszet rakosgassatok a tepsibe, arra kerüljön a sárga krém, majd miután megdermedt a hab, jöhet a kekszből készült tető és csokimáz - így a sütő bekapcsolása nélkül hamis krémest tehettek az asztalra.
Házi francia krémes
Hozzávalók 4 személyre
A tészta:
- 1 csomag leveles tészta
A krémhez:
- 6 darab tojásfehérje
- 10 dekagramm cukor
- 6 deciliter tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1.5 csomag vaníliás pudingpor
- 4 deciliter habtejszín (hideg)
- 3 dekagramm porcukor
A mázhoz:
- 1 darab tojásfehérje
- 15 dekagramm porcukor
- 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
Elkészítés:
A leveles tésztát kettévágjuk, majd mind a 2 részt vékonyra kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, villával megszurkáljuk, majd 180 fokos előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A krémhez a tojásfehérjét 5 dekagramm cukorral kemény habbá verjük.
4 deciliter tejet a maradék cukorral és vaníliás cukorral összemelegítünk, a maradék 2 deciliter tejben elkeverjük a vaníliás pudingport, majd a meleg tejet besűrítjük vele. 2-3 percig főzzük, majd hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Az egyik lapot magas peremű tepsibe tesszük, a még meleg krémet egyenletesen elkenjük rajta, ha kihűlt, hűtőbe tesszük dermedni, majd a porcukorral felvert habtejszínt egyenletesen elkenjük a kihűlt krémen.
A máz hozzávalóit vízgőz fölött, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd a tetőnek szánt lapra kenjük, a tésztát felszeleteljük. Ha nem szeretnénk rá mázat, egyszerűen szórjuk meg porcukorral a krémes tetejét.
A tejszínhab tetejére rárakosgatjuk az előre felvágott lapokat, elvágjuk a szeleteket, tálalásig hűtőben tartjuk.
Fotó: Getty Images