Isteni körtekompót, ahogy a nagyi készíti – Így marad roppanós a gyümölcs
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Az ősz gyümölcseiből isteni kompótokat készíthetsz, amelyeket magában is kanalazhatsz, de húsok mellé is csodásak lesznek.
Nem vitás, hogy a friss körténél nincs finomabb, de lassan vége az ősznek is, és lassan véget ér minden hazai gyümölcs szezonja. Aggodalomra semmi ok, a legtöbbet elteheted lekvárnak, de ha inkább egészben szeretnéd harapni a gyümölcsöt, akkor készíts belőlük befőttet.
Az egyik legnépszerűbb őszibarackból készül, ha ezeket a lépéseket követed, biztosan nem lesz plöttyedt. Ha pedig nem tudsz dönteni, milyen gyümölcsöket szeretnél eltenni, akkor ezt a vegyes kompótot készítsd el, amelybe minden őszi kedvencedet beleteheted.
Ez a körtekompót is egyszerűen készül, csak arra figyelj, hogy egészséges, roppanós gyümölcsöt használj hozzá.
Házi körtekompót
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 kilogramm körte
- citromos víz
- 300 gramm cukor
- 1 liter víz
- 1 kávéskanál fahéj
- 10 darab szegfűszeg
Elkészítés:
A körtéket alaposan mossuk és hámozzuk meg, majd negyedeljük fel. A magházukat is távolítsuk el. Tegyük őket citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg.
A befőttesüvegeket sterilizáljuk, majd az így megtisztított üvegekbe jó szorosan, állítva pakoljuk bele a gyümölcsöket. Tegyünk mindegyik üvegbe egy-két darab szegfűszeget és egy csipet fahéjat.
Egy edénybe öntsük bele a vizet, szórjuk bele a cukrot, majd forraljuk fel. A szirupot töltsük az üvegekbe úgy, hogy ellepje a körtéket. Zárjuk le a befőttesüvegeket.
Egy tepsit töltsünk meg annyi vízzel, hogyha beletesszük az üvegeket, a háromnegyedükig érjen a folyadék.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, tegyük be az üvegeket, a víz gyöngyözésétől kezdve 30 percig főzzük a gyümölcsöt. Hagyjuk kihűlni a sütőben az üvegeket. Utána tegyük őket hűvös helyre.
Fotó: Getty Images