Így készül a különleges, házi levendulaszörp – Jól behűtve a legfinomabb

levendulacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az illatos, nyugtató hatással is bíró levendula sokoldalúan felhasználható gyógy- és dísznövény, a szépségápolásban is fontos szerepet tölt be.

A francia konyha előszeretettel használja fűszerként, méghozzá nagyon sokrétűen. Talán sokakat meglep, de a levendula remekül illik csokoládés desszertekhez, valamint zöld és fekete teához, illetve limonádéhoz is szokták keverni, az egyik legnépszerűbb formája mégis a szörp, amit könnyedén elkészíthetünk otthon.

A házi szörpnél nagyon fontos mozzanat a cukorszirup elkészítése, ami 1 egység vízből és 1 egység cukorból áll, vagyis 1 liter vízhez 1 kilogramm cukor kerül. A sziruphoz használhatunk kristálycukrot, nádcukrot vagy mézet, az elkészítése nagyon egyszerű, a vizet a cukorral egybeforraljuk.

A különleges ízek kedvelői bátran kombinálhatják az alapanyagokat, levendula mellé például citromot szoktak tenni, ami nem csak a friss, kellemes zamat eléréséhez járul hozzá, de sokkal szebb színű lesz tőle a szörpünk, amit mindig jó hideg sima vagy buborékos vízzel kínáljunk.

Házi levendulaszörp

levendulact

Hozzávalók 2 darabhoz

  • 30 dekagramm levendula (csak a virág)
  • 1.5 kilogramm cukor
  • 1.5 liter víz
  • 2 darab citrom (kezeletlen)
  • 2 teáskanál citromsav
Recept idők

Elkészítés:

A virágokat szedjük le a szárról.

A kezeletlen héjú citromot mossuk meg és vágjuk karikákra.

A vizet forraljuk fel a cukorral, majd dobjuk bele a karikára vágott citromot, a levendulavirágot és a citromsavat, alaposan keverjük el. Lefedve, hűvös helyen 12 órát állni hagyjuk.

Az idő elteltével leszűrjük és felforraljuk, majd még melegen karcsú üvegekbe adagoljuk, dunsztoljuk, majd a kamra polcára állítjuk. Felbontás után a szörpöt hűtőben tároljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük