![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül a különleges, házi levendulaszörp – Jól behűtve a legfinomabb
![levendulacover](https://kep.index.hu/1/0/3361/33610/336100/33610071_2574475_075e08c14704ae6a33e3b8cea4ca25c8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az illatos, nyugtató hatással is bíró levendula sokoldalúan felhasználható gyógy- és dísznövény, a szépségápolásban is fontos szerepet tölt be.
A francia konyha előszeretettel használja fűszerként, méghozzá nagyon sokrétűen. Talán sokakat meglep, de a levendula remekül illik csokoládés desszertekhez, valamint zöld és fekete teához, illetve limonádéhoz is szokták keverni, az egyik legnépszerűbb formája mégis a szörp, amit könnyedén elkészíthetünk otthon.
A házi szörpnél nagyon fontos mozzanat a cukorszirup elkészítése, ami 1 egység vízből és 1 egység cukorból áll, vagyis 1 liter vízhez 1 kilogramm cukor kerül. A sziruphoz használhatunk kristálycukrot, nádcukrot vagy mézet, az elkészítése nagyon egyszerű, a vizet a cukorral egybeforraljuk.
A különleges ízek kedvelői bátran kombinálhatják az alapanyagokat, levendula mellé például citromot szoktak tenni, ami nem csak a friss, kellemes zamat eléréséhez járul hozzá, de sokkal szebb színű lesz tőle a szörpünk, amit mindig jó hideg sima vagy buborékos vízzel kínáljunk.
Házi levendulaszörp
![levendulact](https://kep.index.hu/1/0/3361/33610/336100/33610023_6f6d9cd0044ccef19889ea01ffbb01bd_wm.jpg)
Hozzávalók 2 darabhoz
- 30 dekagramm levendula (csak a virág)
- 1.5 kilogramm cukor
- 1.5 liter víz
- 2 darab citrom (kezeletlen)
- 2 teáskanál citromsav
Elkészítés:
A virágokat szedjük le a szárról.
A kezeletlen héjú citromot mossuk meg és vágjuk karikákra.
A vizet forraljuk fel a cukorral, majd dobjuk bele a karikára vágott citromot, a levendulavirágot és a citromsavat, alaposan keverjük el. Lefedve, hűvös helyen 12 órát állni hagyjuk.
Az idő elteltével leszűrjük és felforraljuk, majd még melegen karcsú üvegekbe adagoljuk, dunsztoljuk, majd a kamra polcára állítjuk. Felbontás után a szörpöt hűtőben tároljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!