
Hogyan készül a tökéletes házi májgaluska? Így lesz igazán lágy

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld
Ropogós

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag

Mennyei, nyári fügefagylalt: gép nélkül készül

Gyrostál friss zöldségekkel és házi tzatzikivel: csirkéből gyorsan kész

7 nap, 7 smoothie: frissítő, egészséges és tápláló italok minden napra

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé
Nem száraz, nem kemény, nem fűrészporos, hanem lágy, könnyű, és elkészíteni sem nagy kaland.
Furcsa darabokkal tarkított, kellemetlen illatú és állagú gombócok rémlenek fel mindenki fejében, ha májgaluskáról, gombócról esik szó, pedig csak egyszer kell megpróbálni otthon, és ráébredünk, mennyire jó étel is lehet ez. Nem menő, nem divatos, éttermekben alig látni - kár érte, mert az egyik legjobb levesbetét a világon, még azzal a ténnyel együtt is, hogy mi a grízgaluskát és a krumpligombócot is imádjuk.
Ausztriában a májgaluska az egész csészét kitölti, borsos és háromféle májból készül. Nálunk is leginkább sertésmájat vagy borjút írnak elő a régi receptek, máskülönben hasonlóképpen készül mind: zsemle vagy zsemlemorzsa, tojás, párolt hagyma és friss petrezselyem kerül bele.
Fontos a főzési idő
A lágy galuska kulcsa nem csak az arányokban, a főzési időben is rejlik, ezt pedig nem lehet hajszálpontosan megmondani, hiszen függ a tojás méretétől, a májtól, a zsemlétől és a galuskák méretétől is. Muszáj odafigyelni, nincs más megoldás, és 6-7 perc után tesztelni, jó-e már.
Házi májgaluska

Hozzávalók 4 személyre
- 250 gramm máj
- 1 darab szikkadt zsemle
- 1 kiskanál vaj
- 1 darab vöröshagyma
- 0.5 csokor friss petrezselyem
- 0.5 teáskanál só
- 0.25 teáskanál frissen őrölt bors
- 3 darab tojás
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, a vajon puhára pároljuk. A zsemlét tíz percre beáztatjuk, majd kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet. A hagymával, májjal és a többi alapanyaggal együtt aprítógépbe tesszük, simára dolgozzuk. Fél órán keresztül állni hagyjuk.
Vizet forralunk, sózzuk, és egy nagy evőkanállal vagy két kiskanállal gombócokat szaggatunk a lobogó vízbe, és körülbelül 8 percig főzzük. Leszűrjük, és tálalásig letakarva pihentetjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors