A házi májkrémnek nincsen párja: kellemesen fűszeres és jól kenhető
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A házi kence készülhet csirke-, sertés- vagy borjúmájból, az ízek kialakításánál érdemes bátran bánni a fűszerekkel.
A májkrém igazi retró kedvenc. A kencét könnyű beszerezni, a jobb fajtákat a hentesek csemegepultjában keresd, de magad is elkészítheted őket mindenféle adalékanyag és ízfokozó nélkül, ráadásul pillanatok alatt.
A kenhető textúra érdekében a májat krémsajttal dolgozd össze, ez lehet Philadelphia vagy mascarpone. A húsos szalonna elhagyható, de nem érdemes, mivel a zsírjától szaftosabb és sokkal ízesebb lesz a kence. A fűszereket ízlésnek megfelelően érdemes kiválasztani, az egyik legegyszerűbb, mégis isteni verzióban só, bors, fokhagyma és majoranna gondoskodik a fenséges ízélményről. Ha szereted a füstölt paprikát, rozmaringot, az is mehet bele, ha pedig még különlegesebbre készítenéd a májkrémet, használj szerecsendiót.
Házi májkrém
Hozzávalók 4 személyre
- 10 dekagramm füstölt húsos szalonna
- 5 dekagramm vaj
- 2 fej vöröshagyma
- 50 dekagramm máj (csirke, sertés, borjú)
- 1 teáskanál majoranna
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dekagramm krémsajt
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított hagymát vágjuk finomra.
A májat készítsük elő, távolítsuk el az ereket, daraboljuk fel.
A szalonnát vágjuk apró kockákra és serpenyőben kezdjük el sütni, közben adjuk hozzá a vajat, majd körülbelül 3 perc múlva a finomra vágott hagymát.
Amikor a hagyma üveges, keverjük hozzá a májat, pirítsuk át, fűszerezzük, majd 10-15 perc után húzzuk le a lángról és várjuk meg, míg kihűl.
A kihűlt májhoz adjuk hozzá a krémsajtot és a fokhagymát, botmixerrel dolgozzuk krémes állagúra.
Fotó: Getty Images