Ellenállhatatlanul finom somlói galuska: csokiöntettel és tejszínhabbal a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A somlói galuska a magyar konyha egyik legfinomabb süteménye, amit picit mindenki másképp készít, van, aki sziruppal locsolja meg a lapokat, de egyszerűbben is össze lehet állítani a nagy kedvencet.
A fenséges desszert háromféle piskótából készül, diós, kakaós és sárga, utóbbit fehér vagy vaníliás lapnak is szokták nevezni. A lapok sülhetnek hagyományos módon, tepsibe simítva, de használhatsz tortaformát is, úgy a kisült tésztákat szépen egymásra tudod helyezni.
A piskóták közé csupa finom dolog kerül: sokan sziruppal öntözik meg a tésztát, én azonban baracklekvárral és rummal szoktam ízesíteni, utána jön a vaníliás krém és a dió. Persze vannak változatok, kerülhet rá csokiöntet és tejszínhab is, úgy nagyon krémes lesz a finomság, szinte elveszik benne a tészta. Tálalásnál érdemes plusz tejszínhabbal kínálni. A somlói igazi nagy kedvenc, amit mindig jólesik fogyasztani.
Házi somlói galuska
Hozzávalók 6 személyre
Alap:
- 200 gramm darált dió
- 50 gramm mazsola
- 8 evőkanál baracklekvár
- 38 milliliter rumaroma
Sárga piskóta:
- 4 darab tojás
- 80 gramm cukor
- 1 csipet só
- 80 gramm finomliszt
Kakaós piskóta:
- 4 darab tojás
- 80 gramm cukor
- 1 csipet só
- 80 gramm finomliszt
- 60 gramm kakaó
Diós piskóta:
- 4 darab tojás
- 80 gramm cukor
- 1 csipet só
- 20 gramm finomliszt
- 60 gramm darált dió
Csokiöntet:
- 200 gramm étcsoki
- 50 gramm kakaópor
- 2 deciliter víz
Krém:
- 5 darab tojássárgája
- 4 evőkanál cukor
- 3 evőkanál ételkeményítő
- 5 deciliter tej
- 1 darab vaníliarúd
Elkészítés:
Piskóta (sárga, kakaós, diós):
Sárga: a tojásokat válaszuk szét, a sárgáját verjük habosra, a fehérjét 1 csipet sóval és cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk egybe a sárgájával.
A tojásos keverékbe szitáljuk bele a lisztet, alaposan keverjük egybe, majd simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe (32x24) a masszát. 180 fokon 12-16 perc alatt süssük készre.
Süssünk még két ugyanilyen piskótalapot, az egyikbe szórjunk diót, a másikba kakaót.
A megsült lapokat tegyük félre hűlni.
Krém:
A tojássárgát üssük edénybe, keverjük ki, utána tegyük alacsony láng fölé, adjuk hozzá a cukrot, keményítőt, majd miközben kevergetjük, a tejet is csorgassuk hozzá. Utána keverjük bele a vaníliarúd kikapart magját, majd hagyjuk hűlni, míg sűrűsödik.
Csokoládéöntet:
A vizet melegítsük fel, keverjük hozzá a kakaót és a feldarabolt csokit.
Összeállítás:
Fektessük tepsibe a sárga lapot, kenjük meg 2 evőkanál baracklekvárral, csorgassuk rá a rumot, kenjünk rá a krémből, darált dióval is szórjuk meg. Utána helyezzük rá a diós lapot, ismét kenjük meg baracklekvárral, csorgassunk rá rumot, a krémből is kenjünk rá, utána diót és mazsolát is szórjunk a tésztára. Jöhet a csokis lap, amelyre mehet a rum, krém, darált dió, csokiöntet, ízlés szerint tejszínhab.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors