Pihe-puha házi sós kifli: reggelinek és vendégvárónak is tökéletes

skct
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A lágy tésztában töltelék is megfér, ha szeretnéd, gazdagítsd sajttal, baconnel vagy virslivel, kísérletezz bátran!

A házi pékárunak nincsen párja, de ha nem akarsz kenyérsütéssel bajlódni, akkor a kifli a neked való. A puha tésztájú finomság készülhet nagyobb méretben, akkor pont olyan lesz, mint a bolti, csak attól sokkal finomabb. A tészta textúrája szuper puha, még harmadnap is élvezhető, ezért megéri dupla adagban készíteni.

A kifli tökéletes választás reggelire, fogyaszd kencével vagy rántotta mellé, de vendégváróként is megállja a helyét, és még uzsonnára is elcsomagolhatod. Miután kipróbálod a receptet, biztos, hogy még sokszor el fogod készíteni, mivel tényleg isteni, és nagyon egyszerűen kivitelezhető, még kezdőknek is sikerülni fog. A tészta a plusz hozzávalókkal is remekül működik, pakolj reszelt sajtot a kifli közepébe, virslit, bacont vagy bármilyen más hústerméket, amit jónak vélsz.

Házi sós kifli

skcover

Hozzávalók 38 darabhoz

Tészta:

  • 500 g finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 2.5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag (10 g) porélesztő
  • 1 marék finomliszt
  • 1 dl olaj
  • 1 darab tojás

Tetejére:

  • 1 darab tojás
  • szezámmag, kömény vagy sajt ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót.

A tejet melegítsük langyosra, majd adjuk hozzá a cukrot és a porélesztőt, szórjunk a tetejére lisztet (1 marék), és 8-12 perc alatt várjuk meg, míg felfut.

A felfutott élesztőhöz adjuk hozzá az olajat és a tojást, majd az egészet dolgozzuk össze a liszttel, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.

A tésztát konyharuhával takarjuk le, és meleg helyen kelesszük a duplájára.

A pihent tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, dolgozzuk át, osszuk négy egyforma méretű cipóra. A cipókat kör alakúra nyújtsuk ki, a tésztát szeleteljük fel úgy, mintha tortát vagy pizzaszeleteket vágnánk, a háromszögeket kifli formájúra tekerjük fel.

A kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg felvert tojással, szórjunk rájuk szezámmagot, vagy amit szeretnénk, majd hagyjuk pihenni 30 percet. Utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 18-25 perc alatt süssük készre.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon