7 szuperfinom kenyér és pékáru otthon sütve: bevált recepteket gyűjtöttünk
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Rájöttem, hogy az otthonlét legbonyolultabb logisztikai és beszerzési feladványa, hogy naponta, de legalább kétnaponta legyen friss pékáru az asztalon.
A koronavírus járvány kezdetén a legtöbben elkezdték felhalmozni a tartósélelmiszer-készletüket, ki több, ki kevesebb lisztet, rizst, olajat és konzervet vásárolt. Akinek még jutott, vásárolt élesztőt is, de később ebből sem volt elég a boltok polcain.
Azt sejtem, hogy a lisztet és élesztőt vásárló emberek egy részének nem tartozott a napi rutinjához a kenyérsütés, de most itt a jó alkalom, hogy megtanuljuk. Szerencsére akkor sem kell kétségbeesnünk, ha nincs otthon élesztőnk, sütőporral is finom és ami még fontosabb, gyorsan elkészíthető kenyereket süthetünk.
Sütőporos kenyerek
Az egyik nagy kedvencem az olívás-sajtos kenyér, ez tényleg egy órán belül kész van, és a sok sajttól egészen puha és szaftos lesz. Persze ez a kenyér az olívarajongóknak fog leginkább tetszeni, de érdemes elkészíteni, ha egy kis változatosságra vágyunk.
A csípős ízek kedvelőinek érdemes megsütniük a jalapeno paprikás, szintén élesztő nélkül készülő kenyeret, amit egy jó chili con carne mellé ajánlok. Persze itt is lehet szabályozni a csípősséget, szerintem egy egész kenyérbe egy paprika tökéletesen elég. A pikáns íz mellett ebben a kenyérben is érezhető a sajt puhasága.
Élesztős péksütemények
Elérkeztünk az élesztős kenyerekhez, abból is egy aszalt paradicsomoshoz. Mediterrán ízvilágú, hiszen a paradicsomon kívül mozzarella és bazsalikom is kerül a tésztájába. Annak ellenére, hogy élesztővel készül, egy bő másfél óra alatt készen van.
Nálunk a kifli a legnépszerűbb péksütemény, a gyerekek majdnem minden nap azt kérnek uzsonnára. Ha nosztalgiázom, én is szívesen eszem, az igazán jó kifli tejfölbe mártogatva például csodás étel. Egyedül az a probléma vele, hogy az előző este megvásárolt péksütemény másnapra már nem az igazi, hiába tároljuk megfelelően. Ezért itt az ideje kiflit is sütni. Ha pedig egészségesebb változatra vágyunk, készítsük el teljes kiőrlésű lisztből.
Ha kenyeret sütnénk, szerintem ez a legegyszerűbben elkészíthető alaprecept az úgynevezett francia kenyerekhez, amelynek a tésztáját bármilyen formájúra süthetjük. Keleszteni, dagasztani kell, emiatt kicsit időigényes, de már csak a kedvezőbb előállítási költsége miatt is megéri.
Ha már francia, akkor nálunk a bagett is sláger, de a kiflihez hasonlóan ez a péksütemény sem olyan jó másnap. Az elkészítése sem bonyolult, és az az óriási előnye, hogy minőségromlás nélkül lefagyasztható. Az elkészítési módja pedig izgalmas, hisz a tésztát az asztalhoz csapkodjuk, ami most a gyerekekkel összezárva egy jó program is lehet.
A zsidó vallásban nincs péntek este barhesz nélkül. Ez tulajdonképpen fonott kalács, amelyet más kultúrákban is készítenek, például Húsvét sincs nélküle. Már az illata is csodás, és nem csak édes, de sós feltétekhez is remekül illik, akár sonkához is. A fonás pedig izgalmas feladat, és bár elsőre bonyolultnak tűnik, nagyon gyorsan megtanulható.
A diós kenyér inkább különlegesség, de ha nem a klasszikus kenyérízre vágyunk, ezt is érdemes kipróbálni. Porélesztővel készül, így az elkészítési ideje is megnő, de ettől még álljunk neki, mert a különleges íze megéri a többletmunkát.
Fotó: Getty Images, Ács Bori / Sóbors, Szász Eszter / Sóbors