Mutatós, vaníliás krémes leveles tésztából: kezdők is el tudják készíteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem kell cukrásztehetségnek lenned ahhoz, hogy mesés krémest készíts, melynek látványától odáig lesznek a vendégeid.
Amikor cukrászdába látogat az ember, mindig olyan finomságot keres, melyet házilag nem egyszerű legyártani, így inkább megveszi készen: az egyik ilyen a krémes. A mutatós és finom süteménynek több változata ismert, de az elkészítése időigényes, főleg akkor, ha a tésztát saját kezűleg készíti az ember. Léteznek azonban gyors megoldások, alkalmazd őket bátran, még kezdő cukrászként is sikert arathatsz, és szemet gyönyörködtető krémes kerülhet ki a kezeid közül.
A leveles tészta jó barát, krémesalapnak is tökéletes, így gyakorlatilag nulla munkával, pillanatok alatt, egyszerűen elkészül a sütemény. A krémet is veheted megúszósra, ha vaníliás pudingporral dolgozol, én azonban arra biztatlak, főzd meg házilag, nem nehéz.
Tipp, hogy még finomabb legyen
A vaníliás krémet 1 darab vaníliarúd kikapart magjából is elkészítheted. A menet egyszerű: a rudat vágd félbe, dobd a tejbe a maggal és a héjjal együtt, forrald fel, majd a sűrítés előtt a rudat távolítsd el. Így készítve sokkal erőteljesebben lehet majd érezni a vaníliát, ha azonban túl drágának véled, használj bourbon vaníliás cukrot.
Vaníliás krémes leveles tésztából
Hozzávalók 10 darabhoz
Alap:
- 2 csomag leveles tészta
- liszt a nyújtáshoz
Vaníliás krém:
- 3 darab tojás
- 6 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 0.5 liter tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál liszt
Elkészítés:
Mindkét leveles tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, villával szurkáljuk meg, majd az egyiket vágjuk kockákra (10-12 darab legyen belőle). Utána süssük meg a tésztákat, toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe 5-8 percre, míg szép színt kapnak.
Vaníliás krém:
A tojásokat válasszuk szét.
A fehérjét 3 evőkanál cukorral és sóval verjük kemény habbá.
A tejet a vaníliás cukorral együtt forraljuk fel.
A tojássárgáját a maradék cukorral keverjük össze, majd a lisztet is adjuk hozzá.
A felforrt tejet tegyük alacsony láng fölé, csorgassuk bele a tojásos keveréket, keverjük addig, amíg besűrűsödik.
A krémet vegyük le a tűzhelyről és forgassuk egybe a tojásfehérjehabbal.
Összeállítás:
Az egyben hagyott, megsült leveles tésztát helyezzük magas falú tepsibe, majd a kihűlt vaníliás krémet simítsuk rá, végül pedig a kockára vágott tésztát helyezzük a krémre.
A süteményt tálalás előtt tegyük hűtőbe 3-4 órára.
A házi krémest porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images