20 perc alatt kész a krémes házi nutella: karácsonyi ajándéknak is szuper
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A neve alapján bonyolultnak tűnhet, de valójában ez egy szuperkönnyű és gyors recept.
Házilag is könnyedén lehet nutellát készíteni, méghozzá olyat, amit vegánok is bátran fogyaszthatnak, mivel az alábbi mogyorókrém teljes mértékben növényi alapú.
A házi nutella készítéséhez nem lesz szükséged sok mindenre, viszont kötelező eleme a törökmogyoró, amit sütőben kell 10 perc alatt megpörkölni, majd ledörzsölni a héját. Lehet kapni blansírozott törökmogyorót is, ezzel időt és munkát spórolhatsz meg, ha készen szerzed be.
A nutellás csuporba - a mogyoró mellé - csokinak és valamilyen zsiradéknak is kell kerülnie. Csokiból gluténmenteset is be lehet szerezni, érdemes 70%-os kakaótartalmút választani. Zsiradékból félzsíros kókuszkrémet használj, az édes zamat kedvéért pedig juharszirup kerüljön a házi készítésű nutellába.
A mogyorókrémet kenheted palacsintára, kenyérre, de piskótatekercsre is. Ebből a mennyiségből kb. 400 gramm nutella lesz.
Megjelent Mentes Anyu Szakácskönyve!
Mentesen táplálkozó családnak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója.
Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.
Házi vegán nutella
Hozzávalók 1 adaghoz
- 1 bögre törökmogyoró
- 0.5 bögre gluténmentes étcsoki (70%-os)
- 0.5 bögre kókuszkrém (24%-os)
- 0.25 bögre növényi szirup (pl. juharszirup)
- 1 csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 170-175 fokra. Tegyük a mogyorót sütőpapírra és süssük kb. 10 percig, ameddig a szemek megpörkölődnek. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd konyharuhába tekerve dörzsöljük le a barna héját.
Lehet készen kapni blansírozott törökmogyorót is, így akkor a fenti első lépést kihagyva, kapásból innen tudjuk kezdeni a házi vegán nutella készítését.
Tegyük konyhai robotgépbe vagy késes aprítóba, őröljük vajas, krémes állagúra. Ez teljesítménytől függően kb. 2-3 percet vesz igénybe. Olvasszuk fel az étcsokit a kókuszkrémmel, a növényi sziruppal és a csipet sóval. Tegyük a csokis keveréket az aprítóba/robotgépbe a mogyoróhoz, rövid idő alatt keverjük ki. Hagyjuk kihűlni, töltsük üvegbe és hűtőben tároljuk (1 hétig áll el).
Fotó: Ruzsovics Dorina