A japánok palacsintája habos és könnyű: mintha felhőbe harapnánk

japánpali
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezt a remegős, csupa hab palacsintát nem csak a japán konyha szerelmesei fogják szeretni.

Nem gondoltam, hogy létezik jobb dolog a mi palacsintánknál, amíg rá nem találtam erre a japán receptre. Imádom a tojáshabos desszerteket, úgyhogy ez is nagy kedvencem lett.

Puha, könnyed, habos és remegős a japánok palacsintája, minden falat maga a mennyország. Az elkészítése sem bonyolult, talán csak a sütése igényel egy kis odafigyelést.

Alacsony lángon, lefedve kell sütni

Fontos, hogy minél alacsonyabb lángon süssük a pufi palacsintákat. A tésztából kis kupacokat kell adagolni egy merőkanál vagy fakanál segítségével: mivel nem olyan folyós, mint a mi palacsintatésztánk, könnyedén halmozhatjuk egymásra a rétegeket, így lesznek csúcsos, dagi palacsintáink.

Ha megvannak a kis kupacok, le kell fedni a serpenyőt, így kell sütni. A sütés vége előtt hozzá kell adni 1 evőkanál vizet, újra lefedni, majd ha készen van, ugyanezt megtenni a másik felével is. Nem is annyira bonyolult, igaz?

Japán palacsinta

japánpali.gif

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 2 darab tojás (szétválasztva)
  • 1 evőkanál tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál liszt (33 gramm)
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 1.75 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat felverjük, hozzáadjuk a tejet, majd a vaníliakivonatot. Alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és sütőport. Habverővel alaposan összekeverjük.

 

Verjük fel a tojásfehérjéket kemény habbá. Mikor már majdnem kemény, adjuk hozzá a cukrot is. 

 

A kemény tojáshabot keverjük kisebb adagokban a sárgájához, óvatosan, ne törjük össze a habot. Addig adagoljuk, míg az egész egynemű, sűrű tészta nem lesz. 

 

Öntsünk pár csepp olajat egy tapadásmentes serpenyőbe, melegítsük fel. Egy kisebb merőkanállal adagoljunk kis tésztakupacokat a serpenyőbe. Minden palacsintára több merőkanállal szedjünk a tésztából, hogy csúcsos, pufi palacsinták szülessenek. 

 

Ha kész vannak a kupacok, fedjük le a serpenyőt, 3 percig süssük alacsony lángon. Utána vegyük le a tetejét, majd ismét adagoljunk a habból a kupacokra. Tegyünk a palacsinták alá egy evőkanál vizet is, majd újból fedjük le őket 1 percre. Fordítsuk meg óvatosan a palacsintákat, mehet alájuk még egy evőkanál víz, fedjük le a serpenyőt, majd ezt a felüket is 3-4 percig süssük. 

 

Melegen, vajjal és gyümölcsökkel tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük