Jéghideg, joghurtos uborkaleves forró napokra
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nálunk a céklás mellett a másik leggyakrabban előforduló leves uborkából készül és citromos kaporpesto teszi igazán különlegessé. Nélküle kissé lapos lenne, így viszont mindent tud, amire egy 35 fokos napon szükségünk van.
Bár a pici salátauborkákat valamivel macerásabb előkészíteni, mint a kígyót, mégis sokkal-sokkal jobban járunk velük. Óriási különbség van köztük ízben és állagban is, egészen más lesz a leves az egyikkel és a másikkal. A héját sajnos mindkettőnek el kell távolítani, de ez zöldséghámozóval körülbelül kétpercnyi munkát jelent.
A tejterméktől függ a végeredmény
Bár elég szimplának tűnik az uborkaleves témája, mégis meglepően nagy teret ad a játéknak. Az alaphoz kell egy kis tejtermék, ami szinte bármi lehet a joghurttól kezdve a kefiren át egészen a tejfölig, sőt, akár még tejszín is kerülhet bele, ha akad kéznél. Mindegyik esetben teljesen más lesz a végeredmény.
Kovászos uborka is mehet bele
Ha van már kész kovászos uborka otthon, lehet hozzá adni egy-két darabot, így kicsit savanykás lesz, de mégsem uralja el a kovászos íz az egész levest, éppen egyensúlyba kerül vele.
Ha kaporpestónk nincs, nagyon jól megy hozzá a menta is, a végén pedig kell egy kevés olívaolaj a tetejére. Akkor a legjobb, ha eltölt a hűtőben néhány órát, mielőtt megesszük.
Hideg nyári uborkaleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm uborka
- 2 deciliter joghurt/kefir
- 2 csipet só
- 4 teáskanál kaporpesto (link feljebb)
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors