Így készül a csodálatos hólabda süti – Nem szabad spórolni a főzött krémen

hólabdacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Régen a lakodalmak kedvelt kókuszos sütije volt a hólabda, amit sokan kozáksapka néven ismernek.

Gyerekkori kedvencem a hólabda, ahogyan anyukám készíti, a kakaós lapok között főzött krém bújik meg. Anyukám süteményei messzi földről híresek, a családunkban mindenki tudja, milyen remek önjelölt cukrász. Persze volt kitől örökölnie, a keresztanyukám tanította, az ő régi receptjei még mindig a legnagyobb kedvencek nálunk, pedig az évek alatt rengeteg újdonsággal bővült a családi receptes gyűjteményünk.

Klasszikus, hedonista recept

A desszertek világa folyamatosan változik, a 10-20-évvel ezelőtti receptek még nem voltak egészségtudatosak, inkább hedonisták, a cukrászok ezért szokták azt mondani: „ha cukrászdába mész, benne van a nevében, mit is fogsz enni”. Az igazi retró receptekben bőven van cukor, a legkedvesebb főzött krémem pedig a cukor mellett lisztet is tartalmaz.

Mivel a sütemény amúgy is elég édes, kakaóból cukrozatlant használjunk. A krém elkészítésénél legyen a kezünk ügyében tej, ugyanis majd főzés közben látjuk, hogy mennyit vesz fel a liszt.

A hólabda töltése nem éppen leányálom, időigényes és pepecs munka, de ha rákapunk és megszeretjük az édes süteményt, nem fogjuk sajnálni rá az időt. A tetejére akár olvasztott csoki is kerülhet, a régi lakodalmas időket idézve a csokis kalapok közepére egy szem dunakavicsot is tehetünk.

Hólabda

hólabdact

Hozzávalók 10 személyre

Tészta:

  • 8 darab tojás
  • 8 evőkanál forró víz
  • 40 dekagramm cukor
  • 4 evőkanál holland (cukrozatlan) kakaópor
  • 25 dekagramm liszt
  • 1 csomag sütőpor

Krém:

  • 25 dekagramm vaj
  • 25 dekagramm cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál liszt
  • 1.2 deciliter tej (plusz a liszthez)
  • 1 csomag kókuszreszelék

Tetejére:

  • opcionális étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a 8 kanál forró vizet is hozzáadjuk és elkeverjük.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.

A lisztet a kakaóval és a sütőporral elkeverjük, majd a tojássárgás keverékkel összekeverjük, végül a fehérjét is hozzáadjuk, óvatosan elkeverjük benne. A masszát két adagban sütjük két ugyanolyan méretű tepsiben, amit sütőpapírral bélelünk ki. A tésztát 180 fokos légkeveréses sütőben 15-30 perc alatt megsütjük, időnként ellenőrizzük, tűpróbát alkalmazzunk.

Várjuk meg, hogy a tészta kihűljön, majd karika alakú (pogácsa, fánk, esetleg pohár) szaggatóval szúrjuk ki a tésztát.

Krém:

5 evőkanál lisztet edénybe mérünk, felöntjük annyi tejjel, hogy sűrű, de folyékony legyen, csomómentesre keverjük.

Kis láng felett felforraljuk az 1,2 deciliter tejet a cukorral és vaníliás cukorral, ha forr, a lisztes keveréket fokozatosan a tejbe csurgatjuk folyamatos kevergetés mellett, csomómentes, sűrű krémmé keverjük, majd hagyjuk kihűlni. Gyakran ellenőrizzük, amíg ki nem hűl, kevergessük, nehogy megkeményedjen, csomós legyen. A kihűlt krémbe belekeverjük a vajat.

A kókuszreszeléket tálba öntjük.

Összeállítás:

Jön az összeillesztés: tegyünk magunk elé egy tésztakarikát, kenjük meg tetszőleges mennyiségű krémmel (szerényen vagy gazdagon), tegyünk rá egy másik tésztakarikát, picit nyomjuk össze, majd minden oldalát kenjük be a krémmel, végül hempergessük kókuszreszelékbe. 

Ha szeretnénk, olvasszunk csokoládét, majd vonjuk be vele a tetejét.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük