![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül a csodálatos hólabda süti – Nem szabad spórolni a főzött krémen
![hólabdacover](https://kep.index.hu/1/0/3189/31897/318975/31897545_2447283_e2ae07854acea5b78ca13c2bcc991b4f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Régen a lakodalmak kedvelt kókuszos sütije volt a hólabda, amit sokan kozáksapka néven ismernek.
Gyerekkori kedvencem a hólabda, ahogyan anyukám készíti, a kakaós lapok között főzött krém bújik meg. Anyukám süteményei messzi földről híresek, a családunkban mindenki tudja, milyen remek önjelölt cukrász. Persze volt kitől örökölnie, a keresztanyukám tanította, az ő régi receptjei még mindig a legnagyobb kedvencek nálunk, pedig az évek alatt rengeteg újdonsággal bővült a családi receptes gyűjteményünk.
Klasszikus, hedonista recept
A desszertek világa folyamatosan változik, a 10-20-évvel ezelőtti receptek még nem voltak egészségtudatosak, inkább hedonisták, a cukrászok ezért szokták azt mondani: „ha cukrászdába mész, benne van a nevében, mit is fogsz enni”. Az igazi retró receptekben bőven van cukor, a legkedvesebb főzött krémem pedig a cukor mellett lisztet is tartalmaz.
Mivel a sütemény amúgy is elég édes, kakaóból cukrozatlant használjunk. A krém elkészítésénél legyen a kezünk ügyében tej, ugyanis majd főzés közben látjuk, hogy mennyit vesz fel a liszt.
A hólabda töltése nem éppen leányálom, időigényes és pepecs munka, de ha rákapunk és megszeretjük az édes süteményt, nem fogjuk sajnálni rá az időt. A tetejére akár olvasztott csoki is kerülhet, a régi lakodalmas időket idézve a csokis kalapok közepére egy szem dunakavicsot is tehetünk.
Hólabda
![hólabdact](https://kep.index.hu/1/0/3189/31897/318975/31897537_1f81c18447257d46db3c50c9c04e43e4_wm.jpg)
Hozzávalók 10 személyre
Tészta:
- 8 darab tojás
- 8 evőkanál forró víz
- 40 dekagramm cukor
- 4 evőkanál holland (cukrozatlan) kakaópor
- 25 dekagramm liszt
- 1 csomag sütőpor
Krém:
- 25 dekagramm vaj
- 25 dekagramm cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 evőkanál liszt
- 1.2 deciliter tej (plusz a liszthez)
- 1 csomag kókuszreszelék
Tetejére:
- opcionális étcsokoládé
Elkészítés:
Tészta:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a 8 kanál forró vizet is hozzáadjuk és elkeverjük.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
A lisztet a kakaóval és a sütőporral elkeverjük, majd a tojássárgás keverékkel összekeverjük, végül a fehérjét is hozzáadjuk, óvatosan elkeverjük benne. A masszát két adagban sütjük két ugyanolyan méretű tepsiben, amit sütőpapírral bélelünk ki. A tésztát 180 fokos légkeveréses sütőben 15-30 perc alatt megsütjük, időnként ellenőrizzük, tűpróbát alkalmazzunk.
Várjuk meg, hogy a tészta kihűljön, majd karika alakú (pogácsa, fánk, esetleg pohár) szaggatóval szúrjuk ki a tésztát.
Krém:
5 evőkanál lisztet edénybe mérünk, felöntjük annyi tejjel, hogy sűrű, de folyékony legyen, csomómentesre keverjük.
Kis láng felett felforraljuk az 1,2 deciliter tejet a cukorral és vaníliás cukorral, ha forr, a lisztes keveréket fokozatosan a tejbe csurgatjuk folyamatos kevergetés mellett, csomómentes, sűrű krémmé keverjük, majd hagyjuk kihűlni. Gyakran ellenőrizzük, amíg ki nem hűl, kevergessük, nehogy megkeményedjen, csomós legyen. A kihűlt krémbe belekeverjük a vajat.
A kókuszreszeléket tálba öntjük.
Összeállítás:
Jön az összeillesztés: tegyünk magunk elé egy tésztakarikát, kenjük meg tetszőleges mennyiségű krémmel (szerényen vagy gazdagon), tegyünk rá egy másik tésztakarikát, picit nyomjuk össze, majd minden oldalát kenjük be a krémmel, végül hempergessük kókuszreszelékbe.
Ha szeretnénk, olvasszunk csokoládét, majd vonjuk be vele a tetejét.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!