Hólabda süti egyszerűen, tortaformában készítve: a puha lapok közt lágy krém terül el
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Régi kedvenc a hólabda, más néven a kozáksapka, amit a megszokott forma helyett tortaként is érdemes elkészíteni.
A sátras lagzik kedvenc sütijének nehéz ellenállni, mégsem gyártják gyakran a sütni szeretők. Hogy miért? A hólabda készítése igazi pepecs munka, hiszen ki kell szúrni a tésztát, tölteni, hempergetni, aztán pedig bevonni. Nos, ha tényleg az aprólékos munkafolyamat rettent el a sütitől, akkor van egy jó hírem. A hólabdát tortaformában is el lehet készíteni.
A mutatós finomság megalkotásánál a süti jól bevált receptjénél maradtam, csupán annyival egészítettem ki, hogy 2 evőkanál olajat kevertem a tésztába, úgy sokkal rugalmasabb, szaftosabb lett. A tortalapokat három adagban sütöttem ki, de ha ezt túl körülményesnek ítéled, akkor egyben is kisütheted a masszát, majd amikor kihűl, akkor felvághatod három lapra.
Mivel kókuszrajongó vagyok, nem cicomáztam a tortát, csak kókuszreszelékes ruhát kapott, de a tetejére olvasztott csoki is kerülhet, ami nem csak sötétből, akár fehér csokiból is készülhet. Ha pedig belejöttél a díszítésbe, cukorkákkal, színes drazsékkal is feldobhatod az isteni süteményt.
Hólabdatorta
Hozzávalók 16 szelethez
Tészta:
- 8 darab tojás
- 2 evőkanál olaj
- 40 dekagramm cukor
- 25 dekagramm liszt
- 8 evőkanál víz (forró)
- 4 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 csomag sütőpor
Krém:
- 5 deciliter tej
- 20 dekagramm vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dekagramm porcukor
- 5 evőkanál liszt
- 200 gramm kókuszreszelék (szóráshoz)
Elkészítés:
Tészta:
A tojásokat válasszuk szét.
A sárgáját keverjük habosra a cukorral, majd a forró vizet és az olajat is forgassuk hozzá.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
A lisztet a kakaóval és a sütőporral forgassuk egybe, utána adjuk hozzá a tojássárgájás keverékhez, végül pedig a tojásfehérjéből kevert habbal is forgassuk egybe.
A tortaformát (23 cm) béleljük ki sütőpapírral, majd a masszából öntsünk bele, de úgy adagoljuk, hogy még kétszer meg tudjuk ismételni a folyamatot, mert 3 tortalapra lesz szükség. A lapokat 180 fokosra előmelegített sütőben, 8-15 perc alatt süssük meg (alkalmazzunk tűpróbát).
A lapokat hűtsük ki.
Krém:
A tejet keverjük csomómentesre a liszttel, majd kezdjük el kis láng felett főzni, miközben folyamatosan keverjük. Amikor sűrű lesz, mehet hozzá a porcukor és a vaníliás cukor is. A vajat csak akkor keverjük a krémhez, amikor az langyosra hűlt.
Összeállítás:
Vegyünk elő egy tálcát, tegyünk rá egy tortalapot, kenjük meg krémmel, majd jöhet rá a második lap, annak a tetejét is borítsuk be a krémmel, végül zárjuk a harmadik lappal, majd a torta tetejére és oldalára vigyük fel a megmaradt krémet.
A betöltött tortát bőségesen szórjuk meg kókuszreszelékkel, kerüljön az oldalára és a tetejére is. Tálalás előtt tegyük hűtőbe néhány órára, majd vízbe mártott késsel szeleteljük a hólabdatortát.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors