![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Holland almás pite rengeteg töltelékkel: ropogós morzsa borítja a tetejét
![hollandalmáspite](https://kep.index.hu/1/0/4003/40032/400328/40032801_3054885_7e90d0a1a084850ab361bd4585d13aaa_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nem a klasszikus, de mennyei a holland almás pite, egyszerre omlós és ropogós, fűszeres és édes, ősszel kötelező elkészíteni.
A holland almás pite több ponton is eltér az általunk ismert és szeretett őszi süteménytől, de fantasztikusan finom, érdemes kipróbálni. Az alapja tipikus omlós, vajas pitetészta, azonban a tetejét nem ez díszíti, hanem ropogós morzsa. A töltelék a szokásos módon, fahéjjal készül, de az alma nem reszelve, hanem szeletelve kerül a két réteg közé. Egy kevés lisztet is érdemes a gyümölcshöz forgatni, hogy ne áztassa el a tésztát.
Fontos, hogy a pitetésztát elő kell sütni, méghozzá nehezékkel együtt, ez lehet szárazbab, -lencse vagy rizs. Azért van erre szükség, hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben. Az elősütött alap nem fogja magába szívni a nedvességet, tökéletesen omlós végeredmény kerül majd ki a sütőből.
Holland almás pite
![hollandalmáspite2](https://kep.index.hu/1/0/4003/40032/400328/40032839_c33436528791a62ea55bb05a60f784d9_wm.jpg)
Hozzávalók 8 szelethez
Tészta:
- 140 gramm liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 110 gramm vaj
- 4 evőkanál hideg víz
Morzsa:
- 100 gramm barna cukor
- 100 gramm liszt
- 1 csipet só
- 0.25 teáskanál fahéj
- 80 gramm vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Töltelék:
- 1.2 kilogramm alma (vegyes)
- 30 gramm vaj
- 1 evőkanál citromlé
- 100 gramm cukor
- 3 csapott evőkanál liszt
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Tészta:
Az átszitált lisztet keverjük össze a cukorral és a sóval. Adjuk hozzá a kockákra vágott hideg vajat, majd gyorsan dolgozzuk össze a liszttel, míg morzsás állagú nem lesz a tészta. Adjuk hozzá a hideg vizet is, apránként adagoljuk, akkor jó, mikor a tészta egynemű, elválik az edény falától. Csomagoljuk a tésztagombócot folpackba, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.
Tegyük a tésztát enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk 30 centiméter átmérőjű körré. Tekerjük fel a sodrófára, majd tegyük egy 23 centis, kivajazott piteformába, az oldalaira is jusson belőle, igazgassuk el benne. Tegyük így is a hűtőbe minimum 30 percre. Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyünk a pitetésztára sütőpapírt vagy alufóliát, majd szórjunk bele nehezéket, rizst vagy szárazbabot, hogy ne púposodjon fel a tészta. Süssük elő 15 perc alatt. Vegyük ki belőle a nehezéket, majd szurkáljuk meg a tésztát pár helyen. Toljuk vissza a sütőbe 8 percre. Hagyjuk kihűlni.
Vegyük lejjebb a sütőt 180 fokra.
Morzsa:
A barna cukrot keverjük össze az átszitált liszttel, a fahéjjal és a sóval. Öntsük rá az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot, keverjük egybe. Tegyük a tésztát a hűtőbe.
Töltelék:
Az almákat pucoljuk meg, vágjuk vékony szeletekre. Keverjük össze a citromlével és az olvasztott vajjal, majd szórjuk rá a lisztet, a fahéjat és a cukrot. Keverjük alaposan össze.
Oszlassuk el a tölteléket a pitetésztán, próbáljuk úgy, hogy a szeletek szépen feküdjenek egymáson. Vegyük ki a morzsát a hűtőből, szedjük kisebb darabokra, majd szórjuk a pite tetejére. Toljuk a pitét az előmelegített sütőbe, majd addig süssük, míg az alma megpuhul, a teteje pedig aranybarna lesz, nagyjából 40-45 percig.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!