![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Kisvendéglők kedvenc fogása: a Holstein szelet nagyon finom és igencsak laktató
![hszcover](https://kep.index.hu/1/0/3434/34346/343460/34346019_2629885_30cfeed7d56e316ae0257b4f5b25aaa8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A Holstein szelet nagyon finom, kiadós étel, igazi régi kedvenc, ami nagyon könnyen összedobható.
A kisvendéglők népszerű fogását először Friedrich von Holstein diplomata utasítása szerint készítették el. Az úriember nem csak a politikában jeleskedett, a konyhaművészet világában is megállta a helyét. Az eredeti receptben borjúszeletet forgattak meg lisztben, amit megsütöttek, a tetejére tükörtojást ütöttek, amire szardellafilé és kapribogyó került. A hús mellé sült burgonyát, párolt zöldbabot és pirítóst kínáltak.
Ma már sokan csak natúr szeletet szoktak Holstein módra tálalni, ami csirkemellből vagy sertéskarajból is készülhet. A húson díszelgő tojásra a szardella és kapribogyó helyett szórhatunk petrezselymet vagy pirospaprikát.
A tükörtojással felszolgált húst tepsiben sült marhával is tálalhatjuk. Nagyon finom, laktató és egyszerűen elkészíthető fogás, ami az egész családnak ízleni fog.
Holstein szelet
![hszct](https://kep.index.hu/1/0/3434/34345/343459/34345927_0f8431a893547969cfb1c4ce003d8a44_wm.jpg)
Hozzávalók 4 szelethez
- 4 darab sertéskaraj vagy tarja
- 4 darab tojás
- 1 bögre liszt
- olaj kevés
- só és bors ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A hússzeleteket kiklopfoljuk, majd mindkét oldalán sózzuk és borsozzuk, pár órára hűtőbe tesszük, hogy a fűszerek átjárják a húst.
A húst mindig tálalás előtt készítsük el. A szeleteket forgassuk meg lisztben, majd kevés olajon süssük mindkét oldalán aranybarnára.
Egy tapadásmentes serpenyőt forrósítsunk fel, majd öntsünk bele leheletnyi olajat (1-2 evőkanál), a lángot állítsuk közepesre és üssük bele a tojást. A serpenyőre tehetünk fedőt, 3-4 perc alatt elkészül a tükörtojás, amit a hússzeletek tetejére teszünk tálalásnál.
A hús mellé kínáljunk sült krumplit, salátát vagy főtt kukoricát, ha szezonja van. A tojás tetejét megszórhatjuk petrezselyemmel, kapribogyóval, de feltekert szardella is kerülhet rá.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!