![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szaftos húsgolyók krémes, tejszínes gombaszószban: laktató, mennyei ebéd
![húsgolyó](https://kep.index.hu/1/0/3803/38033/380336/38033611_2902053_d173491d96fb9d84fff57662b3ba30fb_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Amennyire tartalmas és isteni, annyira egyszerű elkészíteni, tökéletes ebéd vagy vacsora lehet egy hétköznapon is.
Hogy lehet a szaftos, fűszeres húsgolyó még finomabb? Ha krémes gombaszósszal tálalod! Tejszínes mártással minden sokkal jobb lesz, tésztával és rizzsel is kínálhatod az így készült húsgolyót, egyáltalán nem lesz száraz vagy unalmas.
Magát a húsgolyót is fűszerezd bátran, bánj bőkezűen a fokhagymával, de a zöldfűszereket és a pirospaprikát se sajnáld belőle, sőt, érdemes sajtot is keverni bele. A szószból se spórold ki a fűszereket, a gomba örökérvényű párja a kakukkfű, nagyon finom lesz a mártás, ha megfelelően ízesíted. Ha maradnál a fűszerpaprikás vonalon, a szószba is keverhetsz egy keveset, ha pedig frissebb irányba vinnéd, friss petrezselyemmel keverd össze.
Húsgolyók gombaszósszal
![húsgolyó2](https://kep.index.hu/1/0/3803/38033/380336/38033621_1d9a88528a812361b905a3fe0a988bcc_wm.jpg)
Hozzávalók 16 darabhoz
Húsgolyó:
- 500 gramm darált hús (csirke)
- 80 gramm zsemlemorzsa
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 25 gramm parmezán
- ízlés szerint só, bors
- 2 evőkanál olívaolaj
Szósz:
- 2 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 250 gramm gomba
- 1.5 evőkanál liszt
- 375 milliliter alaplé
- 125 milliliter tejszín
- 0.5 teáskanál rozmaring
- 0.5 teáskanál kakukkfű
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A húsgolyóhoz keverjünk össze mindent egy tálban, kivéve az olajat. Gyúrjuk jól össze a masszát. Készítsünk belőle kb. 16-18 húsgolyót.
Egy serpenyőben forrósítsunk fel 2 evőkanál olajat, majd tegyük bele a húsgolyókat - ne túl szorosan, több adagban kell majd sütni. Nagy lángon pirítsuk le őket minden oldalukon, majd tegyük félre őket.
Ugyanebben a serpenyőben forrósítsunk fel a szószhoz 2 evőkanál vajat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, dinszteljük, míg átlátszó nem lesz, ekkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 perc után mehet bele az összeszelt gomba is. Mikor a gomba összeesett, keverjük bele a lisztet, 1 percig melegítsük, majd öntsük fel az alaplével és kevergessük folyamatosan, míg a szósz besűrűsödik.
Szórjuk bele a fűszereket, ha túl sűrűnek érezzük, vízzel vagy alaplével lehet hígítani. Tegyük bele a húsgolyókat is, majd gyöngyözve főzzük őket 10 percig. Ha kész, keverjük bele a tejszínt, forraljuk össze, majd kapcsoljuk le a lángot.
Friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!