Szaftos húsgolyók krémes, tejszínes gombaszószban: laktató, mennyei ebéd

húsgolyó
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amennyire tartalmas és isteni, annyira egyszerű elkészíteni, tökéletes ebéd vagy vacsora lehet egy hétköznapon is.

Hogy lehet a szaftos, fűszeres húsgolyó még finomabb? Ha krémes gombaszósszal tálalod! Tejszínes mártással minden sokkal jobb lesz, tésztával és rizzsel is kínálhatod az így készült húsgolyót, egyáltalán nem lesz száraz vagy unalmas.

Magát a húsgolyót is fűszerezd bátran, bánj bőkezűen a fokhagymával, de a zöldfűszereket és a pirospaprikát se sajnáld belőle, sőt, érdemes sajtot is keverni bele. A szószból se spórold ki a fűszereket, a gomba örökérvényű párja a kakukkfű, nagyon finom lesz a mártás, ha megfelelően ízesíted. Ha maradnál a fűszerpaprikás vonalon, a szószba is keverhetsz egy keveset, ha pedig frissebb irányba vinnéd, friss petrezselyemmel keverd össze.

Húsgolyók gombaszósszal

húsgolyó2

Hozzávalók 16 darabhoz:

Húsgolyó:

  • 500 gramm darált hús (csirke)
  • 80 gramm zsemlemorzsa
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 25 gramm parmezán
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj

Szósz:

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 250 gramm gomba
  • 1.5 evőkanál liszt
  • 375 milliliter alaplé
  • 125 milliliter tejszín
  • 0.5 teáskanál rozmaring
  • 0.5 teáskanál kakukkfű
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A húsgolyóhoz keverjünk össze mindent egy tálban, kivéve az olajat. Gyúrjuk jól össze a masszát. Készítsünk belőle kb. 16-18 húsgolyót.

Egy serpenyőben forrósítsunk fel 2 evőkanál olajat, majd tegyük bele a húsgolyókat - ne túl szorosan, több adagban kell majd sütni. Nagy lángon pirítsuk le őket minden oldalukon, majd tegyük félre őket.

Ugyanebben a serpenyőben forrósítsunk fel a szószhoz 2 evőkanál vajat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, dinszteljük, míg átlátszó nem lesz, ekkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 perc után mehet bele az összeszelt gomba is. Mikor a gomba összeesett, keverjük bele a lisztet, 1 percig melegítsük, majd öntsük fel az alaplével és kevergessük folyamatosan, míg a szósz besűrűsödik.

Szórjuk bele a fűszereket, ha túl sűrűnek érezzük, vízzel vagy alaplével lehet hígítani. Tegyük bele a húsgolyókat is, majd gyöngyözve főzzük őket 10 percig. Ha kész, keverjük bele a tejszínt, forraljuk össze, majd kapcsoljuk le a lángot. 

Friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük