Szaftos húsgombócok krémes, mustáros szószban: kukoricaliszttel készítve gluténmentesek is
Ezeket a mennyei húsgombócokat édes és pikáns mézes, mustáros szósz koronázza meg.
Ha valami laktató, gusztusos fogást készítenél, ami isteni finom is egyben, próbáld ki ezt a krémes szószban sült húsgolyót. Maga a gombóc is izgalmas, ugyanis parmezán és petrezselyem ízesíti, de a mártás teszi fel az i-re a pontot.
Utóbbi alapja tejszín, alaplé és parmezán, illetve egy kevés keményítő sűríti, krémesíti. Tejszínből magas zsírtartalmút válassz, mert az jobban bírja a hőt. Ha alacsony zsírtartalmút főzöl vagy sütsz nagy lángon, könnyedén kicsapódik, nem selymes, hanem picit darabos lesz. Persze ez az ízén mit sem változtat, úgyhogy akkor sem történik tragédia, ha szétválik.
Készítsük el a húsgolyót: a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A kenyér belét áztassuk be a tejbe. A sajtot reszeljük le, a petrezselymet aprítsuk össze.
Nyomkodjuk ki a kenyeret, szedjük kis darabokra, majd adjuk hozzá a húsgolyó összes többi hozzávalóját. Gyúrjuk össze a masszát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Formázzunk a masszából diónyi golyókat. Forrósítsunk egy kevés olajat egy sütőbe is betehető serpenyőben, majd tegyük bele a gombócokat. Süssük őket pár percig, míg megpirul az aljuk, majd fordítsuk meg őket.
Közben a szósz hozzávalóit keverjük össze. Öntsük rá a húsgolyókra.
Toljuk az egészet a sütőbe 18-20 percre.
Tésztával, friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu