Barátunk, az étkezési keményítő - Sokoldalú és hasznos, de kissé alábecsült

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Vannak olyan dobozok a lisztes polc felett, amikkel csak évek főzési rutinja után ismerkedtem meg, ilyen az étkezési keményítő vagy kukoricakeményítő, ami azon túl, hogy gluténmentes, nagyon hasznos holmi a kamrában.

Egy szimpla sűrítő anyagról van szó, amivel sokkal kifinomultabban tudok olyan ételeket készíteni, amikben erre a technológiai lépésre szükség van. Jó levesekhez, főzelékekhez, ázsiai ételek jellegzetes ragacsos állagának kialakításához, de lehet vele pudingokat készíteni és gyümölcsös édességeknél is nagy segítség.

Főzelék és leves

Sokkal finomabb szemcséjű por, mint a liszt, nincs semmilyen mellékíze, és jelentős mértékben egyszerűbb vele dolgozni, mint liszttel. Míg ha liszttel sűrítem a főzeléket vagy levest, elég nagy rutin kell ahhoz, hogy ne csomósodjon be, addig a keményítő szinte mindig sima eredményt hoz létre. Hideg folyadékkal kell kikeverni a szükséges mennyiséget úgy, hogy tejszínhez hasonló állagot kapjunk,, majd így önteni a leveshez vagy főzelékhez. Arra viszont érdemes nagyon figyelni, hogy először csak keveset használjunk, mert újraforrás után, hűlés közben tovább sűrűsödik az étel.

kemenyito

Puding

A pudingporok étkezési keményítőből és némi aromából készülnek. Ha már van otthon az egyik alapanyagból, teljesen felesleges aromákat használni, sokkal egyszerűbb igazi csokoládét vagy kakaóport, igazi vaníliát vagy valódi gyümölcsöt használni. Ugyanolyan gyorsan készül el, csak íze is lesz, ami nem utolsó szempont.

Gyümölcstöltelékek

Nagyanyáink gyümölcspitéibe általában dara került a felesleges nedvesség felszívása érdekében. Ez a megoldás azonban nem eredményez túl kellemes állagot: darabos, szemcsés lesz tőle a töltelék. Az amerikai piték étkezési keményítővel készülnek, ami nem is rossz ötlet. Ha a gyümölcsöt vékonyan keményítőbe forgatom, mielőtt a pitetésztára halmozom, akkor a sülés közben kicsapódó lé besűrűsödik.

kemenyito2

Ropogós panír

A panír is izgalmasabb vele: sokkal ropogósabb lesz, ha étkezési keményítővel készül. ehhez 1:1 arányban kell keverni liszttel a panírozás első lépésekor. Minden másnál is jó segítség, amit ropogósra szeretnénk sütni, az édesburgonya például keményítőbe forgatás után ropogósra sül a sütőben is.

Pirít-kever

A kínai kifőzdék jellegzetes, ragacsos-szaftos állagát is ezzel az alapanyaggal lehet elérni otthon. A legtöbb pirítva keverős étel étkezési keményítővel dolgozik, nélküle még csak az eredetihez hasonló eredményt sem lehet elérni. Gyakran kerül a már a pácba is keményítő, mivel magába szívja a nedvességet, és segít a húsba - vagy zöldségbe zárni az ízeket.

Ezt is szeretjük