Puha húsgolyók krémes, mustáros szószban – Tésztával kínálva tökéletes ebéd

8
Nyomtatás
41727176 3185334 c4486fa295f24ae54a649a3b6a63af37 wm
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Már egy egészen kevés mustár is nagyon különleges ízt ad a szósznak, nem is kell túlzottan megfűszerezni.

A paradicsomos spagettin tálalt húsgolyókat amerikai olasz bevándorlóktól származtatják, az étel a mai napig nagyon népszerű, hiszen könnyen és nagy mennyiségben is elkészíthető és nagyon laktató. Nem mellesleg a legfinnyásabb gyerek is megeszi. Általában marhahúsból készül, de készítheted marha-sertés keverékkel, de pulykából is.

A húsgolyós ételek gyorsan elkészíthetők, bár a gombócokat begyúrás után kicsit pihentetni kell, majd olajban kisütni, de közben a szószt is össze tudod dobni, és a tésztát is kifőzni, így nem veszítesz vele időt. Ha szereted a csípős, pikáns ízvilágot, akkor így készítsd el, de a chilit el is hagyhatod belőle. A paradicsomos változat mellett talán a legismertebb a svéd húsgolyó, amelyet barna mártással tálalnak. 

Ha nem szeretnél paradicsomos ízvilágot, akkor egy kevés mustárral is különleges ízt érhetsz el, mindenképp próbáld ki az alábbi receptet. 

Húsgolyók mustáros szószban

41727188 f03358278a2186996a96d52aa976af06 wm

Hozzávalók 4 adaghoz

Húsgombóc:

  • 400 gramm darált hús (marha vagy sertés)
  • 30 gramm zsemlemorzsa
  • 0.5 fej hagyma (kisebb)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál petrezselyem (aprított)
  • 1 kávéskanál
  • ízlés szerint bors
  • 1 csipet szerecsendió (őrölt)
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál tej

Mustáros szósz:

  • 1.5 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 190 milliliter alaplé
  • 120 milliliter tej
  • 1 teáskanál mustár
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban keverjük össze a húsgolyó hozzávalóit (a hagymát aprítva, a fokhagymát zúzva), gyúrjuk egyneművé. Formázzunk belőle kisebb golyókat, és tegyük egy sütőpapírral letakart tálcára, majd tegyük a mélyhűtőbe 5-10 percre. 

Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, és süssük meg a golyókat, majd tegyük félre egy tányérra. 

Egy másik serpenyőben melegítsük fel a vajat, keverjük hozzá a lisztet. Alacsony lángon néha megkeverve várjunk, amíg világosbarna nem lesz, ekkor öntsük rá az alaplevet. Addig keverjük, amíg besűrűsödik a szósz, ekkor öntsük hozzá a tejet és kanalazzuk bele a mustárt. Várjunk néhány percet, amíg besűrűsödik. Tegyük a szószba a gombócokat, és várjuk meg, amíg átmelegszenek.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon