Puha húsgolyók krémes, mustáros szószban – Tésztával kínálva tökéletes ebéd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Már egy egészen kevés mustár is nagyon különleges ízt ad a szósznak, nem is kell túlzottan megfűszerezni.
A paradicsomos spagettin tálalt húsgolyókat amerikai olasz bevándorlóktól származtatják, az étel a mai napig nagyon népszerű, hiszen könnyen és nagy mennyiségben is elkészíthető és nagyon laktató. Nem mellesleg a legfinnyásabb gyerek is megeszi. Általában marhahúsból készül, de készítheted marha-sertés keverékkel, de pulykából is.
A húsgolyós ételek gyorsan elkészíthetők, bár a gombócokat begyúrás után kicsit pihentetni kell, majd olajban kisütni, de közben a szószt is össze tudod dobni, és a tésztát is kifőzni, így nem veszítesz vele időt. Ha szereted a csípős, pikáns ízvilágot, akkor így készítsd el, de a chilit el is hagyhatod belőle. A paradicsomos változat mellett talán a legismertebb a svéd húsgolyó, amelyet barna mártással tálalnak.
Ha nem szeretnél paradicsomos ízvilágot, akkor egy kevés mustárral is különleges ízt érhetsz el, mindenképp próbáld ki az alábbi receptet.
Húsgolyók mustáros szószban
Hozzávalók 4 adaghoz
Húsgombóc:
- 400 gramm darált hús (marha vagy sertés)
- 30 gramm zsemlemorzsa
- 0.5 fej hagyma (kisebb)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál petrezselyem (aprított)
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint bors
- 1 csipet szerecsendió (őrölt)
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál tej
Mustáros szósz:
- 1.5 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- 190 milliliter alaplé
- 120 milliliter tej
- 1 teáskanál mustár
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban keverjük össze a húsgolyó hozzávalóit (a hagymát aprítva, a fokhagymát zúzva), gyúrjuk egyneművé. Formázzunk belőle kisebb golyókat, és tegyük egy sütőpapírral letakart tálcára, majd tegyük a mélyhűtőbe 5-10 percre.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, és süssük meg a golyókat, majd tegyük félre egy tányérra.
Egy másik serpenyőben melegítsük fel a vajat, keverjük hozzá a lisztet. Alacsony lángon néha megkeverve várjunk, amíg világosbarna nem lesz, ekkor öntsük rá az alaplevet. Addig keverjük, amíg besűrűsödik a szósz, ekkor öntsük hozzá a tejet és kanalazzuk bele a mustárt. Várjunk néhány percet, amíg besűrűsödik. Tegyük a szószba a gombócokat, és várjuk meg, amíg átmelegszenek.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors