Szaftos húsgombóc pikáns paradicsommártással: chilivel készítve a legfinomabb

hgcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sűrű mártást nyugodtan megbolondíthatod, a paradicsom mellé sült paprika is kerülhet, úgy még izgalmasabb és finomabb lesz a szósz.

Tévedés azt hinni, hogy a húsgombócnak csak a svéd és az olasz konyhában van létjogosultsága. A finomságot az egész világon ismerik, szeretik és jó néhány nemzet büszkélkedhet saját, tradicionális recepttel. A magyar konyha sem kivétel ezalól, itt van például a töltött paprika, ha a húsos masszát nem töltöd a zöldségbe, csak golyót formálsz belőle, kész a húsgombóc.

Talán az olasz húsgolyó a legnépszerűbb, amely spagettivel kínálva híresült el, pedig hagyományosan antipastiként, vagyis előételként szokták fogyasztani.

Az alábbi verzió nagyon izgalmas, picit tüzes, persze, ha nem szeretnéd, hogy csípjen, el is hagyhatod a chilit. Ha pedig elrugaszkodnál a hagyományos recepttől, pürésített sült paprikát keverj a paradicsomos szószhoz, hidd el, nem lesz rá panasz!

Pikáns, paradicsomos húsgombóc

hgct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 gramm darált hús (sertés, marha, csirke vagy pulyka)
  • 1 darab alma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 gramm zsemlemorzsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 400 gramm paradicsompassata
  • 200 milliliter víz
  • só és bors ízlés szerint
  • 0.5 teáskanál kakukkfű
  • 1 darab chilipaprika
  • olaj szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

Az almát pucoljuk meg és reszeljük le.

A darált húst tegyük tálba, adjuk hozzá a reszelt almát (a levét nyomkodjuk ki belőle), a zúzott fokhagymát, a sót, borsot és a zsemlemorzsát, utána a kezünkkel vagy villával alaposan dolgozzuk egybe a hozzávalókat.

A begyúrt masszát fedjük le, tegyük hűtőbe 30 percre.

A hideg masszából formáljunk közepes méretű golyókat, majd kevés olajon addig pirítsuk a húslabdákat, amíg aranybarna színt nem kapnak (5-10 perc). Sütés közben a golyókat forgassuk, hogy minden oldalán színt kapjanak.

Egy lábasban dinszteljük meg a finomra vágott hagymát, amikor összeesett, öntsük rá a passatát és a vizet, ízesítsük sóval, borssal és kakukkfűvel, a chilipaprikát félbevágva tegyük a paradicsommártáshoz. Főzzük félig lefedve, lassú tűzön (10-15 percig), utána tegyük a mártásba a húsgolyókat. Még 5-8 percig főzzük, tésztával vagy rizzsel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük