Olasz-amerikai rapid csoda: omlós húsgombócok paradicsomos szószban

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez az étel hasonlít a mi fasírtunkhoz, meg a paradicsomos húsgombóchoz is, de mégis kicsit más, talán úgy mondhatnánk, hogy a kettő erényeit egyesíti. És nagyon könnyű összedobni, szóval kezdők is bátran próbát tehetnek vele.

A puha, omlós húsgombócnak három titka van.

Az egyik a darált hús. Ezt receptet gyakorlatilag bármiből megcsinálhatjuk, marhából, sertésből, pulykából. Viszont minél zsírosabb a hús, annál kevésbé kell félnünk, hogy kiszárad. Viszont, mivel itt egy szószban fő a hús, ezért a sovány húsoknál sem leszünk veszélyben.

A másik titok az, hogy a kötőanyagokkal - ami egyébként is összetartja majd a gombócokat - is adhatunk plusz nedvességet, de ez a magyar konyhában nem újdonság: a tojás, a tejbe áztatott zsemle vagy zsemlemorzsa is ezt a kettős célt szolgálja.

Végül a harmadik titok: nem kell túlgyúrni a húsos masszát. Épp csak annyira kell összedolgozni a darált húst a többi összetevővel, hogy egyenletesen elkeveredjenek, utána már nem kell gyúrogatni. A keverést talán a legkönnyebb kézzel intézni: akkor érezzük, hogy állnak az összetevők.

Ha nem szószos ételre vágytok, ugyanezt a húsgombócot sütőben is megsüthetitek, ekkor egy finom fasírt lesz belőle. Előnye, hogy a megsülő külső réteg plusz ízt ad az ételnek, viszont könnyebb túlsütni, ezáltal kiszárítani, rágóssá tenni a falatokat. Körülbelül 200 fokon 25-30 perc kell neki a sütőben.

Ha a paradicsomszószban főnek a húsgombócok, nem kell félnünk a kiszáradástól, és a mártás és a hús egymásnak is ad át ízeket, és isteni lesz a végén. Annyira, hogy akár egy szelet igazán jó kenyér is elég mellé, és már készen is van a lakoma.

Előre is dolgozhattok a recepttel, az elkészített húsgombócok egy napot jól elvannak a hűtőben, egy tálcára sorakoztatva lefedve, de ilyenkor jó, ha nem nyomják össze egymást. Vendégség előtt tehát nyugodtan készülhettek hamarabb is. (és a recept simán duplázható nagyobb csapatnak)

Üveges szósz is jó, de ha házi kell

Ezt a receptet nyugodtan elkészíthetitek jó minőségű üveges tésztaszószból is, de én nem szoktam, mert a paradicsomszósz a világ legyegyszerűbb dolga:

  • 2 doboz 40  dekás hámozott darabolt paradicsom konzerv
  • fél deci olivaolaj
  • 1 kis hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • só, bor

Az olivaolajon üvegesre pirítom a hagymát, hozzádobom a fokhagymát, átforgatom, hozzáöntöm a paradicsomokat, megsózom kicsit, és lassú tűzön kicsit sűrűbbre főzöm, amikor kész, beledobom a megmosott bazsalikomot, elkeverem. Ez simán meg is van annyi idő alatt, míg a húsgombócos massza, meg a golyók elkészülnek.

Olasz-amerikai húsgombóc paradicsomszószban

Húsgombóc paradicsomszószban kicsi

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 45 dekagramm darált hús
  • 0.5 bögre zsemlemorzsa
  • 0.5 bögre tej
  • 1 darab tojás
  • 10 dekagramm reszelt sajt
  • 1 csomag apróra vágott petrezselyem
  • 1 teáskanál
  • 1 darab finomra vágott hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 6 darab friss bazsalikomlevél
Recept idők

Elkészítés:

1. A zsemlemorzsára öntjük a tejet, és félretesszük.

2. Egy nagyobb tálba ütjük a tojást, elkeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, a sót, és a petrezselymet, azokkal is elkavarjuk.

3. Hozzáadjuk a darált húst, az apróra vágott hagymát, az átnyomott fokhagymát, és a tejbe áztatott, csak nagyon kicsit kinyomkodott zsemlemorzsát. A kezünkkel elkeverjük, nem kell erősen gyúrni, csak legyen egyenletes.

4. Egy szélesebb-laposabb edényben feltesszük melegedni a paradicsomszósz.

5. A húsból nagyobb diónyi gombócokat gyártunk, és egy tálra rakosgatjuk.

6. Ha minden gombóc elkészült, tegyük a húsgolyókat a csendesen rotyogó paradicsomos szószba, lehetőleg egy rétegben. Fedjük le, és főzzük 30-35 percig.

7. Friss bazsalikomlevelekkel meghintve tálaljuk.
Ezt is szeretjük