
Szaftos húsgolyók paradicsomos-baconös szószban – Tésztával és rizzsel is tálalhatod

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Pihe-puha bögrés kakaós süti: igazi filléres finomság

A legfinomabb gyros nyomában: a körút street foodjait csekkoltuk

Gluténmentes fokhagymás gofri: szendvicsalapnak is tökéletes

Fantasztikus savanyú káposztás csirkemell: a sütőben érnek össze az ízek

Tonhalas-avokádós wrap: rohanós hétköznapokra is ideális
Ha még csak svéd húsgolyót ettél, akkor ideje megismerkedned ezzel a könnyen elkészíthető, laktató étellel más ízesítésekben is.
A fasírthoz hasonlítanak leginkább ezek a húsgolyók, amelyeket nem hagyományos körettel érdemes tálalni, hanem sütés után valamilyen fűszeres szószba forgatva, spagettivel tálalva.
Ez az étel eredetileg az amerikai olasz bevándorlók nevéhez fűződik, de ami még fontosabb, hogy egyszerűen és gyorsan elkészíthető, és nagyon laktató. Készítheted úgy, ahogy ez az alaprecept írja, de össze is sütheted sütőben spagettivel.
Húsgolyók paradicsomos-baconös szószban

Hozzávalók 6 adaghoz
Húsgolyó:
- 400 gramm darált hús (pulyka vagy sertés)
- 1 darab tojás (L-es)
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 80 gramm parmezán (reszelt)
- 0.5 kávéskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál petrezselyem (apróra vágva)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- a hempergetéshez zsemlemorzsa
Szósz:
- 1 teáskanál olívaolaj
- 0.5 fej hagyma
- 4 szelet bacon
- 1 teáskanál petrezselyem (apróra vágva)
- 200 milliliter paradicsomszósz
- 1 kávéskanál cukor
- 150 mililiter tejszín
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A darált húst tegyük egy tálba, üssük bele a tojást. Adjuk hozzá a parmezán sajtot és a zsemlemorzsát. Adjuk hozzá a fokhagymaport, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Jól dolgozzuk össze a masszát, és formázzunk belőle golyókat. Hempergessük meg zsemlemorzsában, és tegyük fél órára a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyük a húsgolyókat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük őket 15 percig.
Készítsük el a szószt. A hagymát vágjuk apróra, a bacont kockázzuk fel. Öntsünk egy kevés olajat egy serpenyőbe, és pirítsuk meg rajta a hagymát és a bacont. Öntsük fel a paradicsomszósszal, és közepes lángon rotyogtassuk 5 percig. Sózzuk, borsozzuk, és tegyünk bele egy kávéskanál cukrot. Öntsük rá a tejszínt, alacsony lángon további 5 percig rotyogtassuk, amíg egy kicsit besűrűsödik.
A végén adjuk hozzá a megsült gombócokat, és forgassuk össze, hogy a szósz átjárja. Szórjunk rá apróra vágott petrezselymet, és már tálalhatjuk is.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors