Paradicsomos húsgombóc spagettivel összesütve: a sütőben érnek össze az ízek
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
A húsgombóc önmagában is finom, ahogy a paradicsommártás is, úgyhogy a kettő találkozásából csak jó dolog sülhet ki!
A tésztás ételekkel nem lehet mellényúlni, legyen szó villámvacsoráról vagy vendégvárásról, ha szeretnél kitenni magadért, akkor is jó választás.
Tapasztalataim szerint a gyerekek nagyon szeretik a húsgombócot, és az olyan egyszerű ételt is, mint a paradicsomos tészta. Egyet gondoltam, és összehoztam a kettőt, a szerelemgyerekük ízletes és kiadós lett. Igaz, a paradicsomos tészta kicsit fel lett tuningolva, és a húsgombóc sem a hagyományos, de hidd el, a végeredménnyel elégedett leszel. Még a finnyás gyerkőc is jóízűen megeszi, egy falat sem fog a tányéron maradni.
Fűszerezz bátran!
Ha felnőtteknek készítem ezt az ételt, akkor chilipaprikát is szoktam a szószba tenni, vagy csípős paprikakrémből 1 teáskanálnyit, úgy sokkal pikánsabb a mártás. A húsgombóc ízesítésénél is érdemes merésznek lenni, friss kakukkfű is kerülhet bele finomra aprítva.
Amire figyelj!
Minden sütő más, úgyhogy amikor bekerül a tésztás finomság pirulni, legyen rajta a fél szemed, 2-3 percenként nézz rá. Bőven elég, ha a sajtot szépen ráolvasztod, de kicsit tovább is sütheted, piríthatod, ne félj, nem szárad ki, a paradicsomszósz és a sajt mennyiségének köszönhetően jó szaftos marad.
Paradicsomos húsgombóc spagettivel
Hozzávalók 4 személyre
Alap:
- 400 gramm spagetti
Húsgombóc:
- 40 dekagramm darált csirkemell
- só és bors ízlés szerint
- 0.5 teáskanál fokhagyma-granulátum
- 1 deciliter tej
- zsemlemorzsa szükség szerint
- 1 darab tojás (opcionális)
- kevés olaj
Paradicsommártás:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál angol zeller
- 2 darab sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 700 milliliter paradicsompassata
- 350 milliliter víz
- 35 dekagramm sajt
Elkészítés:
Húsgombóc:
A darált húst fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymaporral, dolgozzuk hozzá a tejet és annyi zsemlemorzsát, amennyi a laza, de jól formázható húsmassza kialakításához szükséges. Aki szeretne, tojást is üthet bele.
A tetszőlegesen formázott húsgombócokat kevés olajon pirítsuk minden oldalukon fehéredésig, majd a gombócokat szedjük ki, tegyük félre.
A spagettit főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.
A hagymát és a zellert vágjuk finomra, a sárgarépát reszeljük le, majd ezt a hármast kevés olajon dinszteljük meg. Körülbelül 15 perc után dobjuk rá a zúzott fokhagymát, utána a paradicsompassatával és a vízzel öntsük fel a zöldségeket, a húsgombóc is kerüljön a szószba.
A paradicsomos, húsgombócos mártást sóval és borssal ízesítsük, gyakran kevergetve 15-25 perc alatt főzzük készre.
A húsgombócokat óvatosan szedjük ki a mártásból, nem kell az összeset, 8-10 darabot bőven elég.
A sajtot reszeljük le.
A tésztát öntsük hőálló edénybe (jénai), majd a paradicsomos szósszal öntsük nyakon, a reszelt sajt egy részét szórjuk rá, az egészet forgassuk egybe.
A paradicsomos tészta tetejére tegyük rá a húsgombócokat, a maradék sajtot szórjuk rá, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8–12 percre, hogy a sajt szépen ráolvadjon.
Tálalásnál, ha szeretnénk, reszelt sajt is kerülhet pluszban a húsgombócos spagettire.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors