Szaftos, húsos raguval töltött édesburgonya - Ízletes, laktató fogás

töltöttédesburi2
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Fűszeres, picit pikáns paradicsomos-húsos ragu kerül a krémesre sült édesburgonya belsejébe.

Egyszerű töltött krumpli, de nem a megszokott ízekkel készül: az alapja ugyanis sokak kedvence, az édesburgonya, amelybe fűszeres, paradicsomos ragu kerül. A darált hús lehet pulyka, mint a receptben, de készülhet sertés- és marhahúsból is, utóbbihoz különösen jól passzolnak a pikáns fűszerek.

Az édesburgonyát első lépésben vajpuhára kell sütni, készülhet sütőben, de rohanós napokon akár mikróban is: utóbbiban a legmagasabb fokozaton készítve kb. 5-5 perc kell a burgonya két oldalának. Ha puha a krumpli és kész a ragu is, utána már csak meg kell tölteni a burgonyát, majd pár percre visszatenni a sütőbe.

Töltött édesburgonya

töltöttédesburi

Hozzávalók 4 darabhoz:

  • 2 nagyobb darab édesburgonya
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1.5 teáskanál kömény (őrölt)
  • ízlés szerint só, bors
  • 350 gramm darált pulykahús
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál chilipor
  • 0.5 teáskanál oregánó
  • 0.5 teáskanál pirospaprika
  • 300 gramm darabolt paradicsom (konzerv)
  • 50 gramm sajt
Recept idők

Elkészítés:

Szurkáljuk meg villával az édesburgonyákat, vágjuk őket félbe, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Ha kisebbek az édesburgonyák, hagyjuk őket egészben, vágjuk be őket egy helyen, úgy süssük, kisebbekből 4 darabra is elég a töltelék.

220 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt puhára sülnek.

Ha megpuhultak, vegyük ki őket a sütőből, majd óvatosan kanalazzuk a húsukat egy tálba, hogy a héjuk ne sérüljön, később még szükség lesz rájuk.

A burgonya húsát törjük össze villa vagy krumplinyomó segítségével, majd adjuk hozzá az olívaolajat, sót, borsot és fél teáskanál köményt. Az összetört krumplit osszuk szét a héjakban.

A darált húst borítsuk egy tapadásmentes serpenyőbe, majd pirítsuk, míg ki nem fehéredik. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, chilit, a maradék köményt, oregánót, paprikát, ízlés szerint sót és borsot. Keverjük össze alaposan, 1-2 percig pirítsuk. Borítsuk hozzá a darabolt paradicsomot is, keverjünk egyet rajta. 

A paradicsomos darált húst osszuk szét az édesburgonyák között. Szórjunk minden édesburgonya tetejére 1 evőkanál sajtot. 

Tegyük az édesburgonyákat tepsire, majd toljuk a sütőbe, grillfokozaton addig süssük, míg a sajt meg nem olvad és pirult nem lesz. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük