Idén elmarad a kánikula, kárpótlásul süssél brownie-t!
A brownie tetején a vaníliafagyi elengedhetetlen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A csokis süti - vaníliafagyi kombó, lássuk be, több mint csábító: egyenesen ellenállhatatlan. A legjobb csokis süti pedig minden kétséget kizáróan a brownie. Lágy, krémes, csokis-vaníliás, és ami a fő: viccesen könnyű elkészíteni.
Csak egy dologra kell vigyázni: nehogy teljesen megsüljön belül is, mert akkor odalesz az a kellemesen krémes állag, amiért annyira szeretjük a brownie-t, (és amiért nem csokis muffint sütünk, például).
Annak ellenére persze, hogy ez egy egyszerűen elkészíthető sütemény, mindig van egy olyan érzésünk brownie sütés közben, hogy most valami nagy dolgot viszünk véghez. Lehet, hogy azért, mert először gőz fölött össze kell olvasztani a csokit a vajjal, és ez a menő sütik és torták csokibevonatára emlékeztet, de az is lehet, hogy nincs itt semmi hókuszpókusz, csak előre látjuk, hogy milyen finom lesz a végeredmény.
Vaníliafagyival az igazi
A brownie követeli a tetején a vaníliafagyit. Szerintem a legtöbb sütinél egyébként nyugodtan el lehet ettől tekinteni, sőt, mostanában mintha szokás is lenne túlzásokba esni a fagyigombóccal: még olyan sütemények tetejére is tesznek, ahol semmi keresnivalója, de a brownie nem ilyen! A brownie kéri, sőt, könyörög a vaníliafagyiért. Na jó, ha pont nincs, valami piros bogyós gyümölcs öntetet is zuttyinthatsz rá, de most már aztán tényleg elég legyen a jóból, mert máris éhes lettem, mit a farkas.
Brownie
Hozzávalók 4 adaghoz
- 15 dekagramm jó minőségű étcsoki (60% körüli)
- 18 dekagramm vaj
- 14 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 15 dekagramm liszt
- 0.5 csomag sütőpor
- 3 darab tojás
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A forró vajas csokihoz hozzáadjuk a cukrot, a sót és a vaníliát, ezzel is jól elkeverjük.
Most levesszük a gőzről, és hozzákeverjük a tojásokat is.
Végül apránként beleszitáljuk-forgatjuk a lisztet és a sütőport is. Jól elkeverjük, ne maradjanak liszt szigetek.
Egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a masszát. Szépen elegyengetjük.
Betoljuk a masszát a sütőbe, a légkeverést kikapcsoljuk. 10 perc után elkezdjük figyelni, hogy mi a helyzet. Amikor azt látjuk, hogy a teteje kezd kérget kapni, onnantól kezdve még jobban figyelünk. El kell ugyanis kapnunk azt a pillanatot, amikor a belseje már nem remeg, ha megmozgatjuk a tepsit, hanem összeállt a süti konzisztenciája, de még gusztusosan nedves. A tűpróba itt is segít.
Ha késznek nyilvánítottuk a sütit, kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
Amikor eljött ez a csodálatos perc is, szeleteljük, és minden szeletre teszünk egy gombóc vaníliafagyit. Olyat, amiben látszanak a kis fekete vaníliamag pöttyök.
Remélem, átjött a lelkesedésem.
Fotó: Shutterstock