
Szaftos, tejfölös-darált húsos ragu: ha unod a bolognait
Darált húsos ragu nem csak paradicsomszósszal és tésztával készülhet, ez a tejfölös változat elképesztően finom.
A lasagne nem más, mint rétegezett tészta, szaftos darált húsos ragu, lágy besamelmártás és sok sajt házassága – ezek együtt adják meg az igazi karakterét és ízét. Nem bonyolult elkészíteni, csak egy kis idő kell hozzá, és ha egyszer kipróbálod, biztosan visszatérő vendég lesz az asztalodon.
Ebben a receptben lépésről lépésre, videóban mutatjuk meg, hogyan készítheted el otthon, és hidd el, érdemes letesztelni!
Kezdjük a bolognai ragu elkészítésével.
Aprítsuk kis kockákra a vöröshagymát. Nagy lyukú reszelőn reszeljük le a zellert és a répát.
Egy lábasban hevítsünk olajat, dobjuk rá a felkockázott vöröshagymát, zellert és répát, ezután pároljuk 8-10 percig. Adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket, és főzzük, ameddig a hús kifehéredik.
Ezután öntsük fel a paradicsommal, keverjük össze és főzzük tovább lassú lángon 30-35 percig.
Ez idő alatt készítsük el a besamelmártást. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk 1-2 percig. Fokozatosan öntsük hozzá a tejet, fűszerezzük sóval és borssal, majd lassú lángon, kevergetés mellett főzzük, ameddig besűrűsödik.
A besamelmártásból adjunk egy merőkanállal a bolognai raguhoz.
Indulhat a rétegezés. Egy tepsit kenjünk ki kevés olívaolajjal, öntsük bele a besamel felét, rakjunk rá négy darab tésztalapot, oszlassuk el rajta a bolognai ragu felét, ezután szórjuk meg reszelt parmezán sajttal. Jöhet újból a besamelréteg, négy darab tésztalap, a darált húsos ragu másik fele, majd zárásként négy darab tésztalap, amit szórjunk meg parmezánnal.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 30-35 perc alatt süssük puhára.
Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors
@sobors.hu