Szaftos lasagne bolognai raguval: a krémes besamel a lelke

13
Nyomtatás

A lasagne az egyik legnépszerűbb olasz étel, ami itthon is nagy kedvenc: ha te is szereted, készítsd el házilag is!

A lasagne nem más, mint rétegezett tészta, szaftos darált húsos ragu, lágy besamelmártás és sok sajt házassága – ezek együtt adják meg az igazi karakterét és ízét. Nem bonyolult elkészíteni, csak egy kis idő kell hozzá, és ha egyszer kipróbálod, biztosan visszatérő vendég lesz az asztalodon. 

Ebben a receptben lépésről lépésre, videóban mutatjuk meg, hogyan készítheted el otthon, és hidd el, érdemes letesztelni!

Lasagne bolognai raguval

lasagne

Hozzávalók 20 x 24 cm-es formához cm átmérőjű formához

Bolognai ragu:

  • 800 g darált sertéshús
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 szál szárzeller
  • 4 db sárgarépa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 700 ml paradicsomszósz
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors

Besamel:

  • 100 g vaj
  • 100 g búzaliszt
  • 1 l tej
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors

Egyéb:

  • 12 db lasagnetésztalap
  • 100 g parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Kezdjük a bolognai ragu elkészítésével.

Aprítsuk kis kockákra a vöröshagymát. Nagy lyukú reszelőn reszeljük le a zellert és a répát.

Egy lábasban hevítsünk olajat, dobjuk rá a felkockázott vöröshagymát, zellert és répát, ezután pároljuk 8-10 percig. Adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket, és főzzük, ameddig a hús kifehéredik. 

Ezután öntsük fel a paradicsommal, keverjük össze és főzzük tovább lassú lángon 30-35 percig.

Ez idő alatt készítsük el a besamelmártást. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk 1-2 percig. Fokozatosan öntsük hozzá a tejet, fűszerezzük sóval és borssal, majd lassú lángon, kevergetés mellett főzzük, ameddig besűrűsödik. 

A besamelmártásból adjunk egy merőkanállal a bolognai raguhoz. 

Indulhat a rétegezés. Egy tepsit kenjünk ki kevés olívaolajjal, öntsük bele a besamel felét, rakjunk rá négy darab tésztalapot, oszlassuk el rajta a bolognai ragu felét, ezután szórjuk meg reszelt parmezán sajttal. Jöhet újból a besamelréteg, négy darab tésztalap, a darált húsos ragu másik fele, majd zárásként négy darab tésztalap, amit szórjunk meg parmezánnal. 

Előmelegített sütőben, 180 fokon 30-35 perc alatt süssük puhára.

Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon