Idén elmarad a kánikula, kárpótlásul süssél brownie-t!
A brownie tetején a vaníliafagyi elengedhetetlen

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csokis süti - vaníliafagyi kombó, lássuk be, több mint csábító: egyenesen ellenállhatatlan. A legjobb csokis süti pedig minden kétséget kizáróan a brownie. Lágy, krémes, csokis-vaníliás, és ami a fő: viccesen könnyű elkészíteni.

Csak egy dologra kell vigyázni: nehogy teljesen megsüljön belül is, mert akkor odalesz az a kellemesen krémes állag, amiért annyira szeretjük a brownie-t, (és amiért nem csokis muffint sütünk, például).

Annak ellenére persze, hogy ez egy egyszerűen elkészíthető sütemény, mindig van egy olyan érzésünk brownie sütés közben, hogy most valami nagy dolgot viszünk véghez. Lehet, hogy azért, mert először gőz fölött össze kell olvasztani a csokit a vajjal, és ez a menő sütik és torták csokibevonatára emlékeztet, de az is lehet, hogy nincs itt semmi hókuszpókusz, csak előre látjuk, hogy milyen finom lesz a végeredmény.

Vaníliafagyival az igazi

A brownie követeli a tetején a vaníliafagyit. Szerintem a legtöbb sütinél egyébként nyugodtan el lehet ettől tekinteni, sőt, mostanában mintha szokás is lenne túlzásokba esni a fagyigombóccal: még olyan sütemények tetejére is tesznek, ahol semmi keresnivalója, de a brownie nem ilyen! A brownie kéri, sőt, könyörög a vaníliafagyiért. Na jó, ha pont nincs, valami piros bogyós gyümölcs öntetet is zuttyinthatsz rá, de most már aztán tényleg elég legyen a jóból, mert máris éhes lettem, mit a farkas.

Brownie

Brownie

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 15 dekagramm jó minőségű étcsoki (60% körüli)
  • 18 dekagramm vaj
  • 14 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 15 dekagramm liszt
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 3 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Gőz fölött olvasszuk össze a csokit a vajjal. Ezt úgy kell csinálni, hogy egy fazékban vizet forralunk, ráteszünk egy keverőtálat (vagy valamit, amit rá tudunk ültetni biztonsággal), és a felső tálba tesszük a csokit és a vajat. Kevergetjük, elegyítjük.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A forró vajas csokihoz hozzáadjuk a cukrot, a sót és a vaníliát, ezzel is jól elkeverjük.

Most levesszük a gőzről, és hozzákeverjük a tojásokat is.

Végül apránként beleszitáljuk-forgatjuk a lisztet és a sütőport is. Jól elkeverjük, ne maradjanak liszt szigetek.

Egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a masszát. Szépen elegyengetjük.

Betoljuk a masszát a sütőbe, a légkeverést kikapcsoljuk. 10 perc után elkezdjük figyelni, hogy mi a helyzet. Amikor azt látjuk, hogy a teteje kezd kérget kapni, onnantól kezdve még jobban figyelünk. El kell ugyanis kapnunk azt a pillanatot, amikor a belseje már nem remeg, ha megmozgatjuk a tepsit, hanem összeállt a süti konzisztenciája, de még gusztusosan nedves. A tűpróba itt is segít.

Ha késznek nyilvánítottuk a sütit, kivesszük, és hagyjuk kihűlni.

Amikor eljött ez a csodálatos perc is, szeleteljük, és minden szeletre teszünk egy gombóc vaníliafagyit. Olyat, amiben látszanak a kis fekete vaníliamag pöttyök.

Remélem, átjött a lelkesedésem.

Fotó: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük