Ilyen finom sörperecet úgysem kapsz a boltban!
Teraszon ücsörgéshez, filmnézéshez, sörhöz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Perecet sütöttél már? Na, nem azokra a kis formákkal kiszúrt, falatnyi sós sütikre gondolunk, hanem az igazi sörperecre, ami tenyérnyi méretű, foszlós, édes-sós tésztából van, és a bajor/cseh sörözőkben olyan gusztusos sorban felakasztva kelletik magukat!
Pedig érdemes kipróbálni, és nemcsak azért, mert határtalan népszerűségre tehetsz szert általa, hanem mert nem véletlenül találták fel ezt a sörkorcsolyát. Ha van perec, a sörözés már-már vacsorává válik (kalóriatartalmát tekintve határozottan), és habár a jókedv garantált, a káros mellékhatásokat profin semlegesíti a sós rágcsálnivaló.
Perecet sütni egyébként nem egy nagy kihívás, alig bonyolultabb ugyanis, mint a kenyértészta. A kenyér pedig a legegyszerűbb sütemény, definíció szerint. Nem is kell hozzá semmi különös: liszt, só, kis cukor, élesztő, tej, és kezdődhet az alkotás.
Két oldalról formázzuk
A formázás sem egy cukorszobrászat bonyolultságú: nagyjából harminc-negyven centis, hüvelykujj vastagságú rudakat sodrunk, magunk elé tesszük vízszintesen, megfogjuk a két végét, és szép ívesen, egymást keresztezve, vagy akár összecsavarodva, lehozzuk a végeket a perec aljára. Lényeg, hogy egyszerre mozgasd a tésztakígyó két végét, akkor lesz szép, szimmetrikus a perecforma.
A perecben természetesen a sócsorgatás a legjobb, víz, só és liszt kell hozzá. Te is szereted egészben lehúzni a perecről?
Sörperec
Hozzávalók 6 adaghoz
- 50 dekagramm liszt
- 2 evőkanál cukor
- 2.5 dekagramm friss élesztő vagy 1 csomag szárított
- 2 teáskanál só
- 2.5 deciliter tej
- 1 darab tojás
- 0.5 deciliter olaj
- 1 darab tojás a kenéshez
- 1 evőkanál só a csorgatáshoz
- 0.5 deciliter víz
- 2 dekagramm liszt
- A szóráshoz szezámmag vagy nagy szemű só
Elkészítés:
Kimérjük a lisztet és a tejet. A tej nagyjából harmadát meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt, és felfuttatjuk.
A lisztbe belekeverjük a sót, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a többi tejet, a tojást és az olajat, és jól kidolgozzuk, megdagasztjuk.
Lefedjük, és meleg, huzatmentes helyen megkelesztjük.
Amikor megkelt, finoman átgyúrjuk, majd a tésztából lisztezett deszkán 30 centis, hüvelykujjnyi vastag kígyókat sodrunk. A kígyó két végét a két kezünkkel megfogjuk, megemeljük, középen keresztezzük a szálakat, és lehozzuk a végeket a perec aljára. Alul tapasztjuk a perechez. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a pereceket.
Felmelegítjük a sütőt 220 fokra, közben a perecek még egyszer megkelnek.
Megkenjük a pereceket a felvert tojással, és betoljuk a tepsit a sütőbe.
Ha kicsit barnásabb pereceket szeretnénk, sörrel is kenegethetjük sülés közben. Közben elkészítjük a sócsorgatást: a hozzávalókat összekeverjük.
Amikor már majdnem kész a perec, kiskanállal rácsorgatjuk a sós masszát. Amikor ráköt a só a perecre (kifehéredik), kész.
Fotó: Shutterstock