IR-kompatibilis kókusztekercs, de az íze olyan, mint az eredetinek
Lehet ám teljes kiőrlésű háztartási kekszet kapni!
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sütés nélkül készíthető sütemények, megfigyelésem szerint mindig hatalmas népszerűségnek örvendenek. Nem csak azoknál, akik eszik, hanem a készítőiknél is. A kókusztekercs alacsony szénhidráttartalmú, IR- és fogyókúra kompatibilis verziója következik.
Ez a süti az sima kókusztekercs gyorsan felszívódó szénhidrátoktól megfosztott változata. Vagyis, dehogy fosztottuk meg, csak jobbra cseréltük. Igaz, a teljes kiőrlésű keksz egy kicsit másképp viselkedik, mint a fehér lisztes, cserében szervezeten belül is másképp fog.
Korántsem tudományos megfigyelésem szerint, a cukortól és a fehér liszttől lassan és alattomosan olyan szép nagyra lehet hízni, hogy az ember már a farmerei elajándékozásán töri a fejét (minek nézze, ha úgysem tudja felvenni). Ellenben, ha a kritikus alapanyagokat lassú felszívódásúra, vagy szénhidrátmentesre cseréljük, visszafordíthatjuk a megindult negatív folyamatokat.
A család nem fogja észrevenni a különbséget
Mindent egybevetve, aki szereti a kókusztekercset, az ezt a mentes verziót is szeretni fogja, és aki tud kókusztekercset csinálni, az ezt is képes elkészíteni. Habár akkor is sikerülni fog, ha most próbálod először. Lényeg, hogy a barna massza kezes hajlékony állagú legyen, hogy ne törjön el tekerés közben.
IR-barát kókusztekercs
Hozzávalók 8 adaghoz
- 50 dekagramm teljes kiőrlésű háztartási keksz (a Detki gyárt ilyet)
- 20 dekagramm xilit (vagy ennyi cukornak megfelelő más édesítő)
- 3 dekagramm keserű kakaópor
- 1 evőkanál vaníliakivonat (elhagyható)
- 3 deciliter langyos tej
- 2 evőkanál rumaroma
- 10 dekagramm A krémhez vaj
- 15 dekagramm xilit (vagy ennyi cukornak megfelelő más édesítőszer)
- 3 evőkanál vaníliakivonat
- 10 dekagramm kókuszreszelék
Elkészítés:
Egy sütőpapírt vagy szilikonos lapot megszórunk egy maréknyi kókuszreszelékkel, és kinyújtjuk rajta a tésztát, nagyjából akkorára, mint egy tepsi.
A megadott hozzávalókból, és a maradék kókuszreszelékből kikeverjük a krémet, és rákenjük a barna lapra.
A sütőpapír segítségével elkezdjük feltekerni. Félúton megállunk, és a tekercs mellett elvágjuk a tésztát. Ebből lesz a másik tekercs. Ha nem vágjuk félbe, az is jó, de akkor egy gigászi anakondát kapunk.
A kész tekercseket sütőpapírba csomagolva hűtőben megdermesztjük, majd szeleteljük.