Selymes ír krémlikőr házilag - Ezzel koccints az ünnepi asztalnál

írkrémlikőr
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pár hozzávalóból, 5 perc alatt kész a házi krémlikőr, éppen annyira édes és alkoholos, amennyire kell, ráadásul nagyon selymes.

Ír krémlikőrt készíteni gyerekjáték, ráadásul az egyik legfinomabb karácsonyi vendégváró ital. Csak mindent össze kell keverni, üvegbe tölteni, majd mehet is a hűtőbe pihenni. Gasztroajándéknak sem utolsó, ugyanis hideg helyen tárolva 2 hónapig is eláll.

Ha édesebb élményre vágysz, a kakaóport 3 evőkanál csokiszirupra cserélheted, így még selymesebb lesz az ital. Ha nincs otthon instant kávéd és nem szeretnél csak emiatt venni, akkor 40-50 milliliter frissen főtt kávét használj helyette.

Egyetlen egy hibalehetőség van: mivel a tejszínre folyékony állapotában van szükség, nem szabad túlkeverni, felverni habbá, csak kézihabverővel vagy a robotgép legalacsonyabb fokozatán keverj a hozzávalókon egyet-kettőt, míg elvegyülnek. Ha túlkevered, habos, vagy még rosszabb esetben darabos lesz az italod - ha ez mégis megtörténne, apró lyukú szitán szűrd át a krémlikőrt.

Ír krémlilőr

írkrémlikőr2

Hozzávalók 16 pohárhoz:

  • 400 gramm cukrozott sűrített tej
  • 250 milliliter tejszín
  • 375 milliliter whisky
  • 2 teáskanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 teáskanál instant kávé
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A kakaóport és az instant kávét keverjük csomómentesre egy kis tejszínben, majd adjuk hozzá a maradék tejszínt, a cukrozott sűrített tejet és a vaníliakivonatot. Kézi habverővel keverjük alaposan össze a hozzávalókat fél perc alatt, nem szabad túlkeverni. Csurgassuk hozzá fokozatosan a whisky-t is, ezt is vegyítsük el benne.

Öntsük az italt az előkészített üvegekbe, szorosan zárjuk le őket, majd a hűtőben tároljuk. A házi ír krémlilőr akár 2 hónapig is eláll.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük