![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Illatos mézeskalácsos krémlikőr: a legfinomabb karácsonyi kontyalávaló
![mézeskalácsoskrémlikőr](https://kep.index.hu/1/0/3064/30644/306445/30644599_2352673_8e9c69f1183e4b16237d3bca15513805_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Sokkal különlegesebb, mint egy csokoládélikőr, az elkészítése viszont cseppet sem bonyolult, csak álljunk neki időben.
Karácsony nem telhet el krémlikőr nélkül, legyen az tojás-, csoki vagy kávékrémlikőr, de ez most egy kicsit különlegesebb, mézeskalácsos változat. Az alapja egy fűszerrel átitatott rum, amelyet 5 napig kell "érlelni", utána készülhet belőle a likőr.
A fűszeres rumból annyit használjunk csak fel, amennyi likőrt éppen szeretnénk, nem érdemes sokat bekeverni egyszerre, mert a krémlikőr a tejszín miatt csak 2-3 hétig áll el, viszont a fűszeres rum akár 1 év múlva is felhasználható, bármikor előkaphatjuk a kamrából.
Mézeskalács-krémlikőr
![mézeskalácsoskrémlikőr2](https://kep.index.hu/1/0/3064/30644/306446/30644611_c7df8a484caeb81a2568ed194b8694ad_wm.jpg)
Hozzávalók 8 pohárhoz
A mézeskalácsos rumhoz:
- 500 milliliter rum (sötét)
- 20 gramm friss gyömbér
- 30 gramm kandírozott gyömbér
- 100 gramm nádcukor
- 10 darab szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
A krémlikőrhöz:
- 125 milliliter mézeskalácsos rum
- 125 milliliter tejszín
- 60 milliliter cukrozott sűrített tej
Elkészítés:
A mézeskalácsos rumhoz:
Durván vágjuk össze a friss és a kandírozott gyömbért, a fahéjt és a szegfűszeget picit törjük meg egy sodrófával.
Töltsük a fűszereket egy 750 ml-es átlátszó befőttesüvegbe. Adjuk hozzá a vaníliát, a cukrot, majd a rumot, alaposan keverjük össze.
Zárjuk le az üveget, párszor rázzuk meg, hogy a cukor elkeveredjen, majd tegyük 5 napra sötét helyre. Az első pár napban rázogassuk meg, hogy a cukor biztosan elolvadjon.
5 nap után szűrjük le egy apró lyukú szitán a rumos, fűszeres levet, majd tegyük félre, amíg fel nem használjuk.
A likőrhöz:
Öntsük a fűszeres rumot, a tejszínt és a sűrített tejet egy tálkába, alaposan keverjük össze, majd öntsük egy üvegbe. Hűtőben 2-3 hétig áll el, a tejszín frissességétől függően.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!