Itt a nyár, itt a szezon - így készül az igazi Aperol Spritz (otthon sokkal olcsóbb)!
Csináld magad!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nyár egyik legbiztosabb jele, hogy a teraszokon feltűnnek az emberek, az emberek kezében pedig a jellegzetes narancssárga koktélok. Míg tíz éve leginkább csak az Olaszországban nagyon járatosak tudták, mi fán terem az Aperol Spritz, mára Budapesten is ihatjuk, szinte minden bárban, kávézóban vagy étteremben.

A kőbe vésett recept szerint az Aperol Spritznek három (+1) összetevője van:

  • az Aperol, ez a 11 százalékos erősségű, élénk narancssárga, kissé gyógynövényes ízű likőr
  • a Prosecco, vagyis a jellegzetes olasz habzóbor
  • és egy löttyintésnyi szóda
  • díszítésképpen pedig egy narancskarika dukál bele

Ha szeretnéd úgy csinálni, mint a nagyok, akkor a gyártó a következő utasításokkal lát el. Azért érdemes ebben a sorrendben készíteni a koktélt, mert így biztosan nem fog a pohár aljára leülni az Aperol, ahogy az egyébként számos kávézóban vagy kocsmában történik, amikor kézhez kapjuk végre az italunkat.

shutterstock 666536653

Így készül az igazi Aperol Spritz

1. Tegyél jó sok jeget egy borospohárba!

2. Öntsd rá a Proseccot, körülbelül 70-90 mililitert!

3. Most öntsd rá azt Aperolt, méghozzá ugyanannyit, mint amennyi Prosecco került a pohárba!

4. Végül küldd meg azt egészet egy spricc szódával, ami körülbelül 25 mililiter.

5. És díszítsd el karika (előtte megmosott héjú) naraccsal!

Készen is vagy.

Mennyi az annyi? Otthon sokkal olcsóbb! 

Egy koktél ára otthon körülbelül 450 forint (mindjárt mutatom, ez hogy jött ki), ez nem rossz ahhoz képest, hogy ezer forint alatt nem kapod meg sehol, és ennyiért általában elég punnyadt kis italod lesz, amiből kispórolták az Aperolt, fehérborral öntötték fel, és jó sok szódavízzel higították a végén. A rendes Aperol Spritzért általában legalább 1500-2000 forintot kérnek a vendéglátóhelyek. 

Egy üveg Aperolt, ha szerencsénk van 3500-3600 forintért ki lehet fogni, egy palack Prosecco a német szuperekben már 6-700 forintért kapható. Mindkét üveg 7 decis, ebből, ha jól adagolsz, tíz korrekt Aperol Spritz jön ki. 

Alternatíva, de nem mi javasoltuk, le is fogjuk tagadni!

Ha nincs otthon Prosecco, alkalmazhatod a vendéglátósok kedvenc trükkjét, helyettesítsd fehérborral, és tolj bele egy kicsivel több szódát, hogy meglegyen a kellő szénsav. Prosecco helyett bármilyen hazai száraz fehér habzóbor is megfelel, viszont ezek általában drágábbak, mint a fentebb említett olcsó Prosecco. 

Sokan szeretik az Aperol Spritzet még egy kis narancslével is felönteni, sőt, létezik mindenféle citrusos változatban. Sőt, az Aperol-alapú koktélok száma természetesen végtelen, és attól még, hogy pont a Spritz futott be, sokan esküsznek arra, hogy legjobb egy jó, koros whiskyvel keverni.

Ezt is szeretjük