Mennyei joghurtos-áfonyás keksz: a vajas tészta is megér egy misét

ákcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A jó házi keksz másnap is puha - hogy igazán finom legyen, érdemes bogyós gyümölccsel dúsítva is kipróbálni.

A nagymamám imádta a kekszeket, gyakran kísérletezett, próbálta megalkotni a saját titkos receptjét. Ha őszinte akarok lenni - és az leszek -, kezdetben a kekszei inkább harci fegyverre hasonlítottak, mint édességre. Szó szerint kőkemény lett a végeredmény, Dávid gond nélkül harcba szállhatott volna Góliáttal, ha a mamám kekszeit használja. Ám a nagyim nem adta fel, mindig újra nekifutott, míg megalkotta a tökéletes receptet: egy joghurtos változat lett a befutó, amely napok múlva is puha maradt.

Persze nem csak a textúra a lényeg, az ízek is fontos szerepet játszanak: fahéj, dió és a kissé savanykás áfonya gazdagítja az alábbi kekszet, de utóbbit édesebb aromájú bogyós gyümölcsre is le lehet cserélni. A kekszet nem csak friss, aszalt finomságokkal is dúsíthatod.

Joghurtos-áfonyás keksz

ákct

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 15 dekagramm vaj
  • 15 dekagramm porcukor
  • 1 darab tojás
  • 1 deciliter görög joghurt
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 25 dekagramm liszt
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál darált dió vagy mandula
  • 10 dekagramm áfonya
Recept idők

Elkészítés:

A puha vajat keverjük habosra a cukorral, utána adjuk hozzá a tojást, a joghurtot és a citrom reszelt héját.

A lisztet szitáljuk a vajas masszához, majd a fahéjat és a diót is forgassuk bele, utána az áfonyát is keverjük a tésztába.

A masszát töltsük habzsákba, majd nyomjunk egy sütőpapírral bélelt tepsire tetszőleges méretű halmokat, amelyeket vizes kézzel kicsit nyomkodjunk le, így laposabb lesz a keksz. Habzsák hiányában fagyiskanál segítségével adagoljuk a masszát a sütőpapírral bélelt tepsire.

A kekszet 170 fokosra előmelegített sütőben 8-12 perc alatt süssük meg.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük