Csodás, joghurtos csörögefánk farsangra: egyszerűen készül a finomság

csfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fánkok színes kínálatában a csöröge a legegyszerűbb, a farsangi szezonban érdemes elkészíteni, akár dupla adagban is.

A különleges formájú pampuska tésztája puha, fahéjas porcukorral megszórva igazán finom! Hogy az állaga jó legyen, csak tojássárgája kerül bele, mivel a fehérjétől kemény lenne. Persze az omlós textúrához a joghurt is hozzájárul, és a különlegesebb íz kedvéért a rumot se hagyd ki belőle.

A régimódi kedvenc nagyon egyszerűen készül, nem is kell rá sok időt áldozni, mivel csak 30 percet pihen a tészta. Egy pohár tejjel fantasztikus nassolnivaló. A pampuska lekvárral vagy olvasztott csokival is mennyei, ha pedig valami különlegesre vágysz, próbáld ki a túrós csörögefánkot. Bármilyen is legyen a forgácsfánk, a farsangi mulatságon jól fog esni mindenkinek.

Joghurtos csörögefánk

csfct

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 darab tojássárgája
  • 60 g cukor
  • 2 evőkanál rumaroma
  • 250 g finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 csomag (7 g) sütőpor
  • 1 csomag (7 g) vaníliás cukor
  • 50 g olvasztott vaj
  • natúr joghurt szükség szerint
  • olaj a sütéshez
  • 1 bögre porcukor
  • 1 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A tojássárgáját a cukorral és a rummal keverjük habosra.

A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk hozzá a sót, sütőport és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojásos keveréket, olvasztott vajat és annyi joghurtot (körülbelül 120-140 g), amennyi ahhoz szükséges, hogy lágy, mégis rugalmas tésztát gyúrjunk.

A begyúrt tésztát konyharuhával takarjuk le, és 30 percet pihentessük.

A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, majd vágjuk rombusz alakúra. A rombusz közepét vágjuk be, a tészta egyik sarkát bújtassuk át rajta, majd bő, forró olajban süssük aranybarnára.

A porcukrot és a fahéjat keverjük egybe, szórjuk meg vele a kisült fánkokat.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük