Házi sós rúd joghurttal gyúrva: pillanatok alatt elkészül az omlós nasi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sós vendégváró tésztája a joghurttól puha, a feltétekkel bátran lehet játszani, szinte minden jól áll a ropinak.
A sós nassolnivalók közül a pogácsafélék és a sajtos rúd az örök kedvencek, de más finomságokat is érdemes kipróbálni. Nemrég vendégségben jártam, a házigazda mutatós, joghurtos ropogtatnivalóval kedveskedett. A rudak tetején a feltét különböző volt, volt, amelyiket reszelt sajt, míg a többit szezámmag vagy nagy szemű só díszítette. A finomság tésztája a harapásnál roppan, mégsem kemény, inkább puha, nagyon puha, köszönhetően a joghurtnak. A sós rúd receptjét azonnal elkértem, nagyon egyszerű, a tészta szinte a semmiből készül, mégis ízletes.
A recept ízlésre szabható, ha szeretnéd, a liszt fele lehet rizsliszt, hogy ropogósabb legyen, ha viszont egy kis pikantériát csempésznél bele, akkor füstölt paprikából 1 teáskanálnyit keverj a tésztához. A puha ropi tetejére szórj, amit jónak látsz, ez lehet sajt, szezámmag, napraforgó vagy tökmag.
Joghurtos rúd
Hozzávalók 4 személyre
- 20 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- 1.5 dl joghurt
- 1 darab tojás a kenéshez
- sajt vagy magvak
Elkészítés:
Az átszitált lisztet keverjük össze sóval, majd adjuk hozzá a vajat és a joghurtot, dolgozzuk össze az alapanyagokat.
A begyúrt tésztát formázzuk cipóvá, csomagoljuk folpackba, tegyük 20-30 percre a hűtőbe pihenni.
A begyúrt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk téglalappá (30x25 centiméter).
A tésztát kenjük meg felvert tojással, a tetejét szórjuk meg sajttal vagy magvakkal ízlés szerint. A tésztát vágjuk vékony rudakra, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Toljuk 180 fokosra (légkeveréssel) előmelegített sütőbe, 8-12 perc alatt süssük készre a rudakat.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors