![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Omlós sajtos rúd túróval gyúrva: a tészta napokig puha marad
![srcov](https://kep.index.hu/1/0/3769/37693/376937/37693763_2876677_73d1e92bf3dcce42d04a207e28372522_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ebből a finomságból érdemes rögtön dupla adaggal készíteni, túl finom, úgyhogy túl gyorsan is fogy.
A pogácsák és a ropogós sós rudak a magyar konyha büszkeségei, mindenki megőrül értük. Ezeket a finomságokat pékségekből is be lehet szerezni, én azonban úgy gondolom, teljesen felesleges, hiszen otthon nagyon egyszerűen le lehet őket gyártani és ezerszer finomabbak.
Az egyik legkedvesebb sós ropogós receptem a nagyitól maradt rám, igaz, egy picit máshogy készítem, mint ő. Az ő változatában 2-3 evőkanál libazsír is kerül a tésztába, plusz ízt ad hozzá és a tészta is porhanyósabb lesz tőle, én azonban nem sűrűn tartok itthon zsírt, ezért ki szoktam hagyni belőle. A tésztában túró is helyet kap, ha pedig szeretnéd, 1-2 marék reszelt sajttal is dúsíthatod, sőt, szezonjában akár medvehagyma is kerülhet bele.
A isteni finom sajtos rúd nem csak az íze miatt nagy kedvenc, a begyúrt tésztát nem kell pihentetni, ráadásul jól bírja a hideget, ezért fóliába csomagolva 1-2 napra simán a hűtőbe teheted, majd mikor kell, csak ki kell kapni és lehet is vele dolgozni. Gyorsan elkészül, lefedve napokig eláll, megőrzi omlós textúráját.
Omlós sajtos rúd
![srct](https://kep.index.hu/1/0/3769/37693/376938/37693803_f7a81995a486165e632ee9496c890e0c_wm.jpg)
Hozzávalók 60 darabhoz
- 50 dekagramm finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál porélesztő
- 20 dekagramm vaj
- 2 darab tojás
- 25 dekagramm túró
- 3 evőkanál tejföl
- 25 dekagramm sajt
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét.
A lisztet szitáljuk tálba, majd keverjük hozzá a sót és a porélesztőt, utána a vajat morzsoljuk hozzá. Adjuk hozzá a tojássárgákat, a túrót és a tejfölt, gyúrjunk belőle tésztát.
A begyúrt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, a tojásfehérjével kenjük le, utána szórjuk rá a reszelt sajtot, majd kés segítségével vágjuk tetszőleges méretű rudakra. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!