Juharszirupos mázban sült édesburgonya: ideális köret a grillezéshez
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A kerti sütögetések alkalmával általában a húsoké a főszerep, de a kísérőkről sem szabad megfeledkezni. Az édesburgonya, vagy más néven a batáta, például remek alternatíva lehet krumpli helyettesítésére. Az íze ezerszer izgalmasabb, édeskés, változatosan fűszerezhető.
Az édesburgonya fantasztikus alapanyag, ráadásul nálunk is megterem, úgyhogy nem kell kiegyeznünk az import kínai vagy éppen az amerikai édesburgonyával.
A termelői piacokon kapható magyar batáta sárga, narancssárga, fehér és lila színben kapható, és olykor akár vegyszermentesen termesztett példányokat is elcsíphetünk. A színpompás gumó a krumplival csak névlegesen ápol rokonságot, rendszertanilag nem.
A batáta nem csak finom, egészséges is
Bár fehérje, zsír és szénhidrát tekintetében a két növény nagyjából azonos jegyekkel bír, beltartalmi értékek szempontjából azonban az édesburgonya a nyerő. Kiváló rost-, vitamin- és ásványianyag-forrás, kifejezetten magas B2-, B6-, C- és E- vitamin, valamint kálium-, réz- és mangántartalma.
Az alábbi receptben a batáta édes, fűszeres mázat kap. Az előfőzést követően a sütéskor jól átjárja a vajas szirup és a fűszerek. Akkor jó, ha belül krémesen puha, kívül viszont ropogós és kérges.
Sült édesburgonya ragacsos mázzal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm édesburgonya
- 2 evőkanál vaj
- 3 evőkanál juharszirup
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 kávéskanál kömény
- 1 csipet só és bors
Elkészítés:
Az édesburgonyát megmossuk, majd egy lábasba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd mérsékeljük alatta a lángot, és közepes lángon mérettől függően 30 percig főzzük. Várjuk meg, míg kihűl, hámozzuk meg, majd karikázzuk fel, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
A vajat, a juharszirupot a fűszerekkel együtt melegítsük össze, és borítsuk az édeskrumplira. A tepsit toljuk forró sütőbe, és 40 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images