![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Csokoládés darázsfészek, a legütősebb foszlós kelt tészta
![csokis-darazsfeszek cover](https://kep.index.hu/1/0/2967/29679/296790/29679025_2278325_23130fc6eeebb36cfd0a813e476f5be4_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Annyival jobban szeretek péksüteményeket és kelt tésztákat készíteni, mint tortákat, hogy az utóbbi időben egyre többször vegyül a két műfaj a kezeim között.
Ugyanaz a gyerek találta ki ezt a süteményt, akinek a fejéből a csodás kakaóscsiga-torta is kipattant. Egyrészt a tésztája egy vajasabb, tömörebb kelt tészta, ami sokkal nehezebb, ugyanakkor a formáját is jobban megtartja a zsírszegényebb tésztákhoz képest. Másrészt a csiga nem egy nagy tekervényben alkot tortát, hanem sok kis csigában, amik egymásra halmozódnak, majd miközben megduzzadnak, kitöltik a tortaformát.
Ezeket a kis csigákat így aztán akár tördelni is lehet, miután a sütemény kisült. Hagyományosan a darázsfészek készül ezzel a technikával, de abba eredetileg dió kerül, vagy egyszerűen vaj és cukor, de ebben az esetben már Ferdinánd a neve.
A cukorszirup koronázza meg
Ugyanúgy, mint a babka, ez a sütemény is kap egy nagy adag cukorszirupot a végén, ami az egészet ragacsossá és még csodálatosabbá teszi. A sok-sok vajtól, tölteléktől és sziruptól ráadásul sokáig puha marad, nem mintha lenne esélye megélni a másnapot.
Kakaós darázsfészek
![29678257 2278259 d4b898d4c823dd878575a31b121db934 wm](https://kep.index.hu/1/0/2967/29678/296785/29678553_c65b699a355328d5f67997af8a32f38d_wm.jpg)
Hozzávalók 12 adaghoz
A tésztához
- 500 gramm finomliszt
- 0.5 teáskanál só
- 2.5 deciliter tej
- 7 gramm porélesztő
- 3 evőkanál cukor
- 2 darab tojássárgája
- 50 gramm vaj
- 1 deciliter víz
A töltelékhez
- 3 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
- 3 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál vaj
A sziruphoz
- 70 gramm cukor
- 1 deciliter víz
Elkészítés:
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot. A tálba szórjuk a lisztet és a sót, hozzáadjuk a tejes keveréket és a tojásokat is. Elkeverjük, majd mikor körülbelül összeállt, hozzágyúrjuk a lágy vajat is, és az egészet addig dagasztjuk, míg sima felületű, nem ragacsos tésztát kapunk. Letakarva egy órán át, langyos helyen hagyjuk kelni.
A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a puha vajjal, megszórjuk a kakaóval, majd a porcukorral, feltekerjük. Ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral és kirakosgatjuk a csigákkal. Letakarva hagyjuk kelni további fél órát.
A sütőt előmelegítjük 170 fokosra, és körülbelül háromnegyed óra alatt megsütjük a csigatortát. Közben a vizet összeforraljuk a cukorral, és a szirupot félretesszük. Amikor aranyszínűre sült a sütemény, kivesszük, és miközben hűl, meglocsoljuk a sziruppal.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!