Csokoládés darázsfészek, a legütősebb foszlós kelt tészta

csokis-darazsfeszek cover

Annyival jobban szeretek péksüteményeket és kelt tésztákat készíteni, mint tortákat, hogy az utóbbi időben egyre többször vegyül a két műfaj a kezeim között.

Ugyanaz a gyerek találta ki ezt a süteményt, akinek a fejéből a csodás kakaóscsiga-torta is kipattant. Egyrészt a tésztája egy vajasabb, tömörebb kelt tészta, ami sokkal nehezebb, ugyanakkor a formáját is jobban megtartja a zsírszegényebb tésztákhoz képest. Másrészt a csiga nem egy nagy tekervényben alkot tortát, hanem sok kis csigában, amik egymásra halmozódnak, majd miközben megduzzadnak, kitöltik a tortaformát.

Ezeket a kis csigákat így aztán akár tördelni is lehet, miután a sütemény kisült. Hagyományosan a darázsfészek készül ezzel a technikával, de abba eredetileg dió kerül, vagy egyszerűen vaj és cukor, de ebben az esetben már Ferdinánd a neve.

A cukorszirup koronázza meg

Ugyanúgy, mint a babka, ez a sütemény is kap egy nagy adag cukorszirupot a végén, ami az egészet ragacsossá és még csodálatosabbá teszi. A sok-sok vajtól, tölteléktől és sziruptól ráadásul sokáig puha marad, nem mintha lenne esélye megélni a másnapot.

Kakaós darázsfészek

29678257 2278259 d4b898d4c823dd878575a31b121db934 wm

Hozzávalók 12 adaghoz:

A tésztához

  • 500 gramm finomliszt
  • 0.5 teáskanál
  • 2.5 deciliter tej
  • 7 gramm porélesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 darab tojássárgája
  • 50 gramm vaj
  • 1 deciliter víz

A töltelékhez

  • 3 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál vaj

A sziruphoz

  • 70 gramm cukor
  • 1 deciliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot. A tálba szórjuk a lisztet és a sót, hozzáadjuk a tejes keveréket és a tojásokat is. Elkeverjük, majd mikor körülbelül összeállt, hozzágyúrjuk a lágy vajat is, és az egészet addig dagasztjuk, míg sima felületű, nem ragacsos tésztát kapunk. Letakarva egy órán át, langyos helyen hagyjuk kelni.

 

A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a puha vajjal, megszórjuk a kakaóval, majd a porcukorral, feltekerjük. Ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral és kirakosgatjuk a csigákkal. Letakarva hagyjuk kelni további fél órát.

 

A sütőt előmelegítjük 170 fokosra, és körülbelül háromnegyed óra alatt megsütjük a csigatortát. Közben a vizet összeforraljuk a cukorral, és a szirupot félretesszük. Amikor aranyszínűre sült a sütemény, kivesszük, és miközben hűl, meglocsoljuk a sziruppal.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük