Pihe-puha diós kiflik egyszerű gyúrt tésztából: ezt nehéz elrontani
A puha diós kifli egyszerű gyúrt tésztából készül, és nagyon finom kávé mellé.
Itt a december, kezdetét vette az ünnepi szezon. Ilyenkor sok családban elkezdődik a készülődés. A ház díszítése mellett előkerülnek az új receptek, melyek tesztelésre várnak, hogy a nagy napra biztosan tökéletesek legyenek. A napokban én is így tettem, kipróbáltam egy új receptet, mely kevés hozzávalója miatt ejtett először rabul, aztán az íze miatt győzött meg.
A sütemény tésztájából hiányzik a liszt, helyette dió a főszereplő, kakaóval és zsemlemorzsával vegyítve. Hogy szépen lehessen szeletelni, feltétlen várd meg, hogy kihűljon a sütemény. Tálalásnál porcukorral bőven elég meghinteni, de ha ünnepibb ruhába öltöztetnéd, akkor csokimáz borítsa a diós csodát.
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját a porcukorral keverjük fehéredésig, a tojásfehérjéből pedig verjünk kemény habot.
A darált diót forgassuk egybe a zsemlemorzsával, kakaóval és a sütőporral, majd a tojássárgás keverékkel dolgozzuk egybe. Ezután a tojásfehérjehabot is forgassuk a diós masszához.
A tepsit (35x25 cm) béleljük ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a masszát, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt (sütőtől függőn 5 perccel több is lehet) süssük készre.
Még melegen fordítsuk ki a tepsiből a tésztát, húzzuk le róla a sütőpapírt. A finomságot kínálhatjuk simán porcukorral megszórva, vagy csokimázzal borítsuk be a tetejét.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu