Roppanós, karamellizált dió az ünnepekre – Ajándékba is tökéletes

karamellizált-dió
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Annyira jó ez a recept, hogy nemcsak ünnepekkor, hanem minden héten el szeretnéd majd készíteni ezt az isteni nassolnivalót.

Amennyire finom ez a ropogós, roppanós karamellréteggel bevont dió, annyira egyszerű elkészíteni. Az olajos mag nagyon egészséges, omega-3 zsírsavtartalma jelentős, de azért óvatosan, mértékkel nassolj belőle, mert a kalóriatartalma magas.

Nagyon finom szőlővel és sajttal is, de ha egy kicsit édesszájúbb vagy, akkor barna cukorral karamellizálhatod is. Egy baj van ezzel a recepttel, hogy tényleg abbahagyhatatlan lesz a végeredmény, főleg, ha ezt a tökéletes receptet követed.  

Ezt a roppanós diót ízlésesen csomagolva adhatod ajándékba is, de ha szép csatos üvegbe teszed, a te konyhádban is szépen fog mutatni addig a pár percig, amíg el nem fogy. 

Karamellizált dió

karamellizált-dió5

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 evőkanál étolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 csipet bors
  • 230 gramm dióbél
  • 110 gramm barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb serpenyőben keverjük össze az olajat, a balzsamecetet és a borsot. Melegítsük őket össze közepes lángon. Adjuk hozzá a diót, és szintén közepes lángon pirítsuk nagyjából 4 percig úgy, hogy mindegyik magot befedje a szósz. Szórjuk meg a barna cukorral, és folyamatosan keverve addig pirítsuk, amíg a cukor el nem olvad, és be nem vonja a dióbeleket. Ha kész, szórjuk egy fóliával letakart tepsire, terítsük szét, és várjuk meg, amíg kihűl.

Zárható üvegben vagy dobozban tároljuk. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük