Kakaós chia puding sűrű eperkrémmel: 5 perces édesség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kétperces desszertek királynője vitán felül a chia puding. Nem lehet nem imádni. Nem csak gyorsan és egyszerűen elkészíthető, de a végeredmény szuper finom. Ez alkalommal csokisan készítettük el egy kevés eperkrémmel megkoronázva, melynek az összeállítása szintén nem több két percnél.
Igaz, hogy a pudingnak kell egy kevés idő, hogy összeálljon - na jó, nem is olyan kevés - de én akkor is azt mondom, hogy hatalmas felfedezés ez a chia. Kevés olyan finomság van, amihez nem kell mást tenni, mint beletenni a hozzávalókat egy tálba, kettőt-hármat keverni rajta, majd bedobni a hűtőbe és elfeledkezni róla nagyjából egy éjszakára. Szerintem ez szuper.
Ami talán még ennél is jobb, hogy a chia puding hozzávalói között csak egyetlen egy fix, kötelező elem van, a chia mag. Chiából ráadásul nem kell sok, mert kiválóan megszívja magát a folyadékkal. Érdemes egy nagyobb csomaggal - esetleg kimérve - vásárolni belőle és egy méretes befőttes üvegben eltenni a spájzban. Így mindig kéznél lesz, ha eszünkbe jut ez a finom, egészséges villám nasi.
Rugalmasan variálható alaprecept
A többi hozzávaló kedvünk, ízlésünk és konyhai felszereltségünk függvényében variálható. Ezért is van az, hogy nálam mindig másféle chia puding készül. Most például egy csokis verzió kerekedett ki, és mivel végre valahára beérett az eper, ezért abból is került az összeállításba.
Eperkrém összeállítása
Az eperkrém készítése se nagy kunszt. Van benne egy kis izgalom, a sűrítőanyag. Ebbe a kis epres csodába ugyanis egy kevés kuzu került. A kuzu sem egy átlagos konyhai alapanyag, de én szeretem, mert egy remek, természetes növényi sűrítőanyag, ami egészséges és kifejezetten jót tesz az emésztésnek. Egyszerűen használható, gyakorlatilag elronthatatlan. De ha valakinek szúrja szemét a sok egzotikum, az használhat nyugodtan egyszerű keményítőt is a kuzu helyett, a végeredmény úgy is remek lesz.
Kakaós chia puding eperkrémmel
Hozzávalók 4 adaghoz
chia puding
- 8 evőkanál chia mag
- 2 bögre tej - nálam mandula
- 4 evőkanál édesítő - nálam juharszirup
- 3 evőkanál holland kakaó
eperkrém
- 300 gramm friss eper
- 2 evőkanál kuzu vagy keményítő
- 2 deciliter víz
Elkészítés:
A chia magot, a tejet, az édesítőt és a kakaót egy tálba tesszük, és jó alaposan összekeverjük. Lefedve betesszük a hűtőbe, egy negyed óra elteltével átkeverjük, majd visszatesszük a hűtőbe néhány órára, akár egész éjszakára.
Az eperkrémhez az epret megtisztítjuk. A szárát lecsípjük. Egy botmixerrel pürésítjük. A pürét egy lábasba öntjük át. A kuzut hideg vízzel csomómentesre keverjük. Az eperhez adjuk, és folyamatosan keverve felfőzzük, a tűzről levéve még 1-2 percig keverjük és besűrítjük. Félretesszük hűlni.
Mikor minden kész, a csokis chiát és az eperkrémet tálkákba rétegezzük, friss eperrel és chia maggal megszórva kínáljuk.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors