Üvegbe zárt csoda: a kandírozott narancshéj bármilyen sütit feldob
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kandírozott narancshéj önmagában is nagyszerű, de sütemények és forró italok ízesítéséhez is tökéletes.
Sőt, még különlegesebben felhasználhatod, akár az ünnepi töltött pulykába is belekerülhet. Ha szeretnéd, csokiba is márthatod a finomságot, előtte azonban szedd ki a cukros szirupból a narancshéjat, és egy napig hagyd száradni, csak utána jöhet a máz.
A kandírozáshoz mindig kezeletlen héjú gyümölcsöt válassz. Időigényes, de minden percét megéri, így a gyümölcsöt teljes egészében felhasználhatod, a kandírozott narancshéj pedig kitűnő csemege. Szép üvegbe adagolva még gasztroajándékba is adható.
Kandírozott narancshéj süteményekhez
Hozzávalók 1 adaghoz
- 1.5 kg narancs (kezeletlen)
- 1.5 kg kristálycukor
- 1.5 l víz
Elkészítés:
A narancsokat alaposan mossuk meg, töröljük szárazra, majd vékonyan hámozzuk meg.
A narancshéjat rakjuk tálba, és annyi vizet öntsünk rá, amennyi ellepi, áztassuk így egy napig, folyamatosan ellenőrizzük, a vizet többször cseréljük.
Másnap öntsünk rá friss vizet, annyit, amennyi ellepi, és forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a lángot, és főzzük 5 percig. Utána szűrjük le, öntsük fel újra tiszta vízzel, és forraljuk fel úgy, mint ahogy először tettük. Ezt a forralásos műveletet még egyszer ismételjük meg. Ha maradt fehér rész a héjon, azt távolítsuk el.
A narancshéjat tegyük lábasba, adjuk hozzá a cukrot és a vizet, főzzük fel, közben kevergessük, hogy a cukor könnyebben fel tudjon oldódni. Amikor felforrt, vegyük lejjebb a lángot, alacsony hőfokon főzzük 2 órát, míg átlátszó nem lesz a héj, majd hagyjuk hűlni a cukorszirupban.
A kihűlt narancshéjat szedjük tálba, ha szeretnénk, forgassuk kristálycukorba, majd tegyük félre száradni.
Fotó: Getty Images