Isteni kandírozott gyömbér házilag – Magában is tökéletes csemege

kandírozott gyömbér cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerre pikáns és édes a kandírozott gyömbér, amelyet magában is rágcsálhatsz, de a süteményeket is különlegessé teszi.

A gyömbér igazi csodafűszer, amelyet az őszi-téli hónapokban érdemes gyakran fogyasztani. Többek között immunerősítésre, baktériumok, vírusok elűzésére is használhatod, de serkenti az anyagcserét, így zsírégető hatása is van.

Elsőre talán furcsa lehet az igen erőteljes csípős íze, de az ázsiai konyha nem létezik nélküle, sós fogásokba és süteményekbe egyaránt teheted. Pácolásra is tökéletes, ezt a gyömbéres pácban készült csirkét mindenképpen érdemes kipróbálnod. Minden ételt kicsit különlegessé tesz, ahogy ezt a narancsos sütőtöklekvárt is, amely tipikus téli befőznivaló.

Ha pedig nassolnivalónak szeretnéd kínálni, akkor kandírozd, ami ugyan kicsit időigényes művelet, de igazából a várakozáson kívül sok munkád nincs vele. A kandírozott gyömbért aztán magában is eheted – hányinger ellen is kiváló szer, de teheted turmixba, müzlibe vagy házi granolába is.

Kandírozott gyömbér

kandírozott gyömbér recept ok

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 500 gramm gyömbér
  • 450 gramm cukor
  • 3 szem szegfűszeg
  • 1 darab citrom
  • 150 milliliter víz (+ a főzéshez)
  • forgatáshoz cukor
Recept idők

Elkészítés:

A gyömbért pucoljuk meg, erre itt találunk egy szuper módszert. Mossuk meg a gumókat, és kockázzuk fel 1-1,5 centis darabokra.

Tegyük egy lábasba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy jól ellepje. Forraljuk fel, majd vegyük le a hőmérsékletet, és főzzük 30-35 percig, majd szűrjük le. 

A leszűrt gyömbért tegyük vissza a lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a szegfűszeget, a citrom levét, öntsük rá a vizet, és alacsony hőmérsékleten főzzük 40 percet. Időnként keverjük meg. Ahogy látjuk, hogy sűrűsödni kezd, keverjük gyakrabban, majd szűrőkanál segítségével kanalazzuk ki egy sütőpapírra, teregessük szét, és hagyjuk egy napot száradni. Forgassuk cukorba, és hagyjuk még egy kicsit szobahőmérsékleten száradni. 

Jól záródó üvegben vagy dobozban tartsuk, így sokáig megőrzi a minőségét.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük